obratite pažnju

Ceo život je jedete tokom posta, ali... možda grešite! Hrana za koju niste znali da zapravo može biti – MRSNA

Iako za neke namirnice podrazumevamo da su posna hrana, one zapravo mogu da imaju i sastojke životinjskog porekla

Ako jedete i pijete van kuće dok postite, obratite pažnju na sastav foto: Song_about_summer/Shutterstock

Poznata je izreka "Ko se krstom krsti – na Krstovdan posti", a post je veoma važan među pravoslavnim vernicima i u drugim delovima godine.


Uskršnji, božićni, gospojinski i petrovdanski post su najveći, a nemali broj hrišćana na našim prostorima posti i sredom i petkom.


Međutim, nije isključeno da su slučajno ipak u ovim danima jeli mrsnu hranu, uvereni da ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla!

 

Koja navodno posna hrana to možda nije uvek?


Deklaracija na namirnicama bi morala da odgovara sadržaju proizvoda, a obično onaj deo koji nas najviše brine bude istaknut najsitnijim slovima.

 

Alergičari i roditelji malih alergičara uglavnom bez mnogo razmilšjanja automatski traže naznake "alergen info", u kojima stoji ograda da posni ili veganski proizvod može da sadrži jaja ili mleko u tragovima. Oni koji poste, međutim, uglavnom nemaju tu naviku, pa im često promakne da navodno posne namirnice koje jedu zapravo možda imaju nešto što žele da izbegnu.


I ne samo to, već i neka hrana za koju obično mislim da je posna, na spisku sastojaka jasno ima istaknutu ima i neku namirnicu koja to nije! Zato ne bi trebalo podrazumevati da je nešto posno (naročito ako takvu hranu ne kupujete iz verskih razloga već zbog alergije), već pažljivo čitati sastav.

 

  • Kazein

 

Biljni sir može da sadrži kazein, mlečni protein koji je često uzrok alergija na kravlje mlekofoto: Dream79/Shutterstock

Mlečni protein kazein je osnovni gradivni protein mleka i najzastupljeniji u njemu – čini čak 80 odsto svih njegovih proteina. Ono što mnogi ne znaju jeste da kazein ponekad može biti sastojak biljnih sireva, zatim posne slatke pavlake, posnih margarina...


Isti je slučaj i sa svim vrstama slatkiša koji sadrže čokoladu ili čokoladni preliv (pa čak i s posnim čokoladama i onima za kuvanje!), jer je uz kakao moguće da se tu nađe i mleko u prahu.


Zbog toga je neophodno čitati deklaracije.

 

  • Slatkiši

 

Čokoladni slatkiši mogu da imaju u sastavu mleko ili jaja u prahu i tragove mleka i kada mislite da su posnifoto: MicrostockStudio/Shutterstock

U mnogim slatkim grickalicama se koristi želatin, koji je rezultat kuvanja kože, kostiju ili vezivnog tkiva životinja, obično svinjske ili goveđe.

 

Zbog toga gumene bombone i žele kocke često nisu dobar izbor u danima posta, baš kao ni čokoladne napolitanke, bananice i slične gotove poslastice, jer u njima može biti mleka i jaja u prahu ili tragova ovih namirnica zaostalih u proizvodnji.

 

  • Jaja

 

Obično mislimo da su peciva s krompirom i pečurkama posna hrana, ali ona mogu da imaju jajafoto: Veliavik/Shutterstock

U velikom broju gotovih peciva ili testenine kao jedan od sastojaka koriste se jaja u prahu, dok pekari premazuju svoje proizvode smesom od jaja, kako bi pecivo bilo sjajno i hrskavije kore.


Zbog toga je veoma važno da u pekari pitate da li je proizvod za koji pretpostavljate da je postan, poput pite od pečuraka, premazan nečim što sadrži jaja.

 

  • Riblji štapići

 

Riblji štapići sadrže veliku količinu ribe, ali ne podrazumeva se da su uvek posni - u pohu može da bude jaja!foto: stockcreations/Shutterstock

Uglavnom su pohovani riblji štapići koji se brzo brže posni, pa ne čudi što su čest izbor za večeru "na brzinu" u danima posta.

 

Ipak, neki proizvođači prilikom pohovanja koriste jaja ili jaja u prahu, pa je važno pažljivo čitati deklaraciju i ne podrazumevati da su štapići posni samo zato što su od ribe.

 

BONUS VIDEO

Sveštenik obrazložio: Šta raditi ako ne možete izdržati post?