pikantno

Kako se u Rusiji kiseli kupus? Omiljena srpska zimnica se još lakše pravi na ruski način

Polako se spremamo za "stavljanje" zimnice, a glavna zvezda će, kao i obično biti, kiseli kupus. Jeste li znali da postoji mnogo različitih načina da napravite ovu popularnu salatu?

znate li kako se pravi kiseli kupus na ruski način?foto: iuliia_n/Shutterstock

Kiseli kupus spada u omiljenu zimnicu na našim prostorima, a on obiluje hranljivim materijama i sjajan je način da pripremite organizam za sezonu virusa.


U 100 grama kiselog kupusa nalazi se 19 kalorija, 4,3 grama ugljenih hidrata i 0,1 grama (odnosno zanemarljivo malo) masti.

 

Tu je i 14,7 mg vitamina C, 10,4 mg holina, 30 mg, kalcijuma, 13 mg magnezijuma, 661 mg natrijuma itd. Pri tome, u procesu fermentacije se proizvode probiotic,i koji su od izuzetnog značaja za digestivni sistem.

 

Postoji mnogo različitih načina da pripremite kiseli kupus, a mi smo pronašli recept po kom se on pravi u Rusiji.


Sastojci:

 

  • 2,5-3 kg kupusa (po tegli od 3 litra)
  • 2 velike šargarepe
  • 4 kašike soli
  • biber po ukusu
  • (opciono) 2 lovorova lista

 

Priprema

  1. Dobro operite kupus i šargarepe, pa ih narendajte i pomešajte.
  2. Dodajte lovor list i biber i sve dobro promešajte.
  3. Ubacite povrće u teglu, prelijte hladnom vodom, pa ubacite i so.
  4. Mešajte dok se so ne otopi.
  5. Stavite poklopac i pritisnite nečim, recimo teglu punu vode.

 

BONUS VIDEO

Koliko je zimnica zapravo zdrava?