Bez ovog pikantnog namaza teško je zamisliti zimu
Crvene paprike preplavile su tezge na pijacama i baš sada je pravo vreme da razmišljate o tome šta će se naći u teglama na policama vaše ostave.
Domaći ajvar je nešto što se ni jedne godine ne dovodi u pitanje, zatim je tu pindžur, papirke sa belim lukom, kuvani paradajz i još mnogo raznih pikanterija.
Ipak, za prave gurmane mora se napraviti i neka pikanterija koja svojom ljutinom daje ono što nedostaje. Ova ljutenica je baš to, a kako da je napravite pogledajte nastavku teksta.
Potrebno je:
- 2 kg paradajza
- 200 ml sirćeta
- 300 ml ulja
- 200 g šećera
- 1 kesica mlevenog bibera
- 1/2 kg ljute papričice
- 1,5 kg slatke paprike
- po ukusu soli
- 3,4 čena belog luka
- 1 kesica konzervansa
Priprema:
Paradajz popariti vrelom vodom, oljuštiti ga, iseckati na kocke i staviti u šerpu u kojoj ćete ga kuvati. Zatim dodati sirće, ulje, šećer i biber. Sve dobro izmešati i staviti da se kuva oko 1h.
Dok se to kuva ljutu i slatku papriku samleti na mašini za meso, pa dodati u šerpu sa paradajzom i kuvati oko 2 sata. Posoliti, dodati beli luk, pred kraj kuvanja.
Ako želite da budete sigurni da se neće pokvariti tokom cele zime dodajte 1 konzervans, a ako će stajati u frižideru za njim nema potrebe.
Sipajte u tegle, zatvorite folijom i metalnim poklopcima i stavite naopako u dunst, kako bi izašao sav vazduz. Kad se ohlade tegle stavite u ostavu i čekajte bar 3 nedelje pre konzumacije zbog konzervansa.