uf, kako je dobra

Pikantni namaz koji budi čula i otvara apetit: Recept za KAFANSKU LJUTENICU kojem ni najveći gurmani nemaju zamerku

Bez ovog pikantnog namaza teško je zamisliti zimu

Recept za kafansku ljutenicufoto: Shutterstock / Cherries

Crvene paprike preplavile su tezge na pijacama i baš sada je pravo vreme da razmišljate o tome šta će se naći u teglama na policama vaše ostave. 

 

Domaći ajvar je nešto što se ni jedne godine ne dovodi u pitanje, zatim je tu pindžur, papirke sa belim lukom, kuvani paradajz i još mnogo raznih pikanterija.

 

Ipak, za prave gurmane mora se napraviti i neka pikanterija koja svojom ljutinom daje ono što nedostaje. Ova ljutenica je baš to, a kako da je napravite pogledajte nastavku teksta.

 

Potrebno je:

 

  • 2 kg paradajza
  • 200 ml sirćeta
  • 300 ml ulja
  • 200 g šećera
  • 1 kesica mlevenog bibera
  • 1/2 kg ljute papričice
  • 1,5 kg slatke paprike
  • po ukusu soli
  • 3,4 čena belog luka 
  • 1 kesica konzervansa

 

Najukusnija ljutenica po receptn naših baka foto: Shutterstock / Anna_Pustynnikova

 

Priprema

 

Paradajz popariti vrelom vodom, oljuštiti ga, iseckati na kocke i staviti u šerpu u kojoj ćete ga kuvati. Zatim dodati sirće, ulje, šećer i biber. Sve dobro izmešati i staviti da se kuva oko 1h. 

 

Dok se to kuva ljutu i slatku papriku samleti na mašini za meso, pa dodati u šerpu sa paradajzom i kuvati oko 2 sata. Posoliti, dodati beli luk, pred kraj kuvanja.

 

Ako želite da budete sigurni da se neće pokvariti tokom cele zime dodajte 1 konzervans, a ako će stajati u frižideru za njim nema potrebe. 

 

Sipajte u tegle, zatvorite folijom i metalnim poklopcima i stavite naopako u dunst, kako bi izašao sav vazduz. Kad se ohlade tegle stavite u ostavu i čekajte bar 3 nedelje pre konzumacije zbog konzervansa.