ma, to je taj ukus

Krcka pod zubima, ukusom mami da pojedete celu teglu: Starinski recept za PEGLANU PAPRIKU dolazi pravo iz Leskovca

Ukusno povrće je stiglo, a s njim i vreme za pripremu zimnice, a peglana paprika se mora naći na policama u vašoj ostavi 

Najbolji recept za peglanu leskovačku papriku foto: Shutterstock / Nazile Keskin

Peglana leskovačka paprika godinama je specijalitet bez kojih južnjaci teško da mogu da zamisle zimu. Tu su i ajvar, pinđur, ljutenica i paprika koju ostavljamo u zamrzivač za prženje sa jajima, pravljenje pita i pohovanje.

 

Ipak, ona peglana, predstavlja poseban kulinarski izazov, ali svaki trenutak vredi truda, a kad je probate sve će vam biti jasno.

 

 

Evo kako da je napravite po starinskom, više puta isprobanom receptu.

 

Potrebno je:

 

  • 3 kg paprika
  • 1 šoljica soli
  • 5 šoljica ulja
  • 150 ml alkoholnog sirćeta
  • 1 kesica konzervansa
  • 2 čena belog luka
  • malo bibera
  • malo peršuna

 

Peglana paprika južnjčki specijalitetfoto: Shutterstock/Minoli

 

Priprema:

 

Za pripremu ovog specijaliteta potrebne su punije paprike, koje imaju dosta mesa. Prvo se paprike operu, uklone se peteljke, semenke, pa ih ređamo u posudu. Odozgo na svaki red ide so, sirće, malo konzervansa i ulja.

 

Poklopite i ostavite preko noći da odstoje uz povremeno mešanje.

 

Zatim uzmite tegle, lakše je ređati ih u one veće, papriku po papriku.  Beli luk čen po čen ređajte između paprika, pa dodajte biber i seckani peršun. 

 

Kada popunite tegle nalijte tečnosti u kojoj su stajale u činiji i dobro zatvorite tegle originalnim poklopcem i stavite u ostavu sa ostalom zimnicom.

 

Bonus video:

 

Jednostavan ručak na zlatiborski način