Ukusno povrće je stiglo, a s njim i vreme za pripremu zimnice, a peglana paprika se mora naći na policama u vašoj ostavi
Peglana leskovačka paprika godinama je specijalitet bez kojih južnjaci teško da mogu da zamisle zimu. Tu su i ajvar, pinđur, ljutenica i paprika koju ostavljamo u zamrzivač za prženje sa jajima, pravljenje pita i pohovanje.
Ipak, ona peglana, predstavlja poseban kulinarski izazov, ali svaki trenutak vredi truda, a kad je probate sve će vam biti jasno.
Evo kako da je napravite po starinskom, više puta isprobanom receptu.
Potrebno je:
- 3 kg paprika
- 1 šoljica soli
- 5 šoljica ulja
- 150 ml alkoholnog sirćeta
- 1 kesica konzervansa
- 2 čena belog luka
- malo bibera
- malo peršuna
Priprema:
Za pripremu ovog specijaliteta potrebne su punije paprike, koje imaju dosta mesa. Prvo se paprike operu, uklone se peteljke, semenke, pa ih ređamo u posudu. Odozgo na svaki red ide so, sirće, malo konzervansa i ulja.
Poklopite i ostavite preko noći da odstoje uz povremeno mešanje.
Zatim uzmite tegle, lakše je ređati ih u one veće, papriku po papriku. Beli luk čen po čen ređajte između paprika, pa dodajte biber i seckani peršun.
Kada popunite tegle nalijte tečnosti u kojoj su stajale u činiji i dobro zatvorite tegle originalnim poklopcem i stavite u ostavu sa ostalom zimnicom.
Bonus video:
Jednostavan ručak na zlatiborski način