(recept)

SULTANOVE ROLNICE gotove za pola sata: Ovi slatki oblačići na dezertnom tanjiru su dragulj turske kuhinje

Turska kuhinja pružila nam je mnogo božanstvenih slatkiša, a ovaj dezert je s razlogom među omiljenima

bele sultan rolnice su jedan od najpopularnijih turskih kolačafoto: YEŞİLİN ELİNDEN/YouTube Printscreen

Turski mlečni kolač od domaćeg pudinga i šlaga, obogaćen božanstvenim kokosovim brašnom je poslastica kojoj je nemogue odoleti.

 

Dodajte tome i mirisni orah, koji možete zameniti bademima, i dobijate slatko zadovoljstvo čija se aroma dugo pamti.

 

Ovaj neodoljivi kolač, međutim, ne morate praviti ni dugo ni od mnogo sastojaka – ako ne računate vreme koje će kora provesti u frižideru dok se ne stegne, imate samo pola sata posla do svoje varijante prelepog turskog dezerta.

 

Sastojci:

 

  • 1 litar mleka
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja brašna
  • 60 grama putera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1,5-2 šolje kokosovog brašna
  • 1 kesica šlaga u prahu
  • 170 ml hladnog mleka
  • lomljeni orasi po ukusu

 

Priprema

  1. Sipajte u šerpu jedan litar mleka, pa mu dodajte šećer i brašno, pa sve dobro razmutite žicom, tako da nema grudvica.
  2. Nakon toga, pospite po plehu za pečenje kokosovo brašno i špatulom poravnajte i ravnomerno rasporedite.
  3. Stavite šerpu s mlekom, brašnom i šećerom na ringlu, pa kuvajte na srednjoj temperaturi uz neprestano mućenje dok se lepo ne zgusne i ne počne da ključa.
  4. Potom sodajte puter i vanilin šećer i mešajte dok ne dobijete finu glatku smesu.
  5. Potom još uvek vruću smesu sipajte malo po malo preko kokosovog brašna, koje ste posuli po plehu za pečenje. Špatulom poravnajte i rasporedite ravnomerno.
  6. Stavite da se hladi, pa premestite u frižider na najmanje četiri sata.
  7. Zatim sipajte u jednu posudu 170 ml hladnog mleka i kesicu praha za šlag i dobro umutite. (Umesto ove mešavine, možete da koristite i 200 ml slatke pavlake.)
  8. Time premažite koru, lepo i ravnomerno.
  9. Presecite na 12 jednakih komada, pa pospite lomljenim orasima.
  10. Svaki komad postepeno uvijajte kao kiflicu, tako da napravite rolnice.

Pogledajte video tutorijal.

 

 

Po potrebi, dodatno uvaljajte u kokosovo brašno koje će vam ostati na dnu lima za pečenje.

 

Po ukusu ukrasite mlevenim ili lomljenim orasima ili rendanom belom čokoladom.

 

 

BONUS VIDEO

Lazanje u jednoj posudi