zdravo i preukusno

Bez belog šećera i konzervansa, a jednako ukusan: Najlepši i najzdraviji DŽEM OD ŠLJIVA iz rerne (RECEPT)

Zdrav džem od šljiva iz rerne sprema se za ukupno sat vremena sa sve pečenjem i kuvanjem

džem od šljiva u kakvom ćete danima uživati sprema se za oko sat vremena ukupnofoto: Dani Vincek/Shutterstock

Ako volite slatkiše u bilo kom obliku, ali želite i da vodite računa o svojoj kilaži i zdravlju i ne opterećujete organizam šećerom, džem od šljiva iz rerne je idealno rešenje za vas.

 

Možete ga jesti s integralnim hlebom, stavljati ga u kolače, jesti čak i na kašičicu — u svakom slučaju ne preukusan.

 

Ovaj džem je zdravija verzija tradicionalne varijante jer se ne dodajte šećer, kao ni konzervans, a tu su zdrave čija semenke i urme kao sastojci koji obiluju nutrijentima.

 

Sastojci:

 

  • 1,5kg šljiva
  • 150g eritritola ili 100-150g urmi
  • 30g čia semenki
  • opciono, kašičica cejlonskog cimeta

 

Priprema:

  1. Šljive očistiti od koštica.
  2. Staviti ih da se peku u rerni 40-45 minuta na 200 stepeni.
  3. Samleti šljive u secku kratko.
  4. Prebaciti šljive u šerpu.
  5. Dodati eritritol i čija semenke (i cimet po želji).
  6. Ako koristite urme umesto eritritola, sameljite ih u secku sa šljivama (pre toga ih očistivši od koštica).
  7. Kuvati 10ak minuta na umerenoj temperaturi.
  8. Sipati u male teglice vruć džem.

 

Savet plus:

 

Iskoristite džem u roku od 7 do 10 dana u frižideru, a ukoliko želite da ga čuvate duže, onda vruć džem sipajte u vruće tegle (zagrejte ih malo u rerni na niskoj temperaturi), napunite, zatvorite dobro poklopcem i okrenite teglu naopačke, pa ostavite da se tako ohladi. Poklopac bi treblao da bude blago ulegnut, i na taj način ste prirodno pasterizovali džem i produžili rok trajanja. Nakon otvaranja takođe važi pravilo da ga upotrebite u roku od 7-10 dana.

 

Od ove količine trebalo bi da dobijete oko 700g džema.

 

Bonus video

Recept za jelo Noazet: