nisu imali granice

Ubijali su, pljačkali i voleli se tako da su i u SMRT otišli ZAJEDNO: Ljubavna priča najozloglašenijeg para na svetu

Intrigantna kriminalna ljubavna priča jednog od najpoznatijih američkih partnera u zločinu završila se tragično   

foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Prošlo je skoro 90 godina od kada su umrli, a o Boni i Klajdu se i dalje priča s puno pasije i interesovanja. 

 

Nakon godina pljačke banaka i prodavnica i ubijanja nevinih policajaca i civila, čuvene kriminalce Boni Parker i Klajda Barou ubila je policija 23. maja 1934.

 

Ovaj ozloglašeni par bio je u centru pažnje medija od 1930-ih, a slobodno se može reći da se i danas o njima piše i sluša u dahu. 

 

 

Ko su bili Boni i Klajd? 


Boni Parker je rođena u Roveni, u Teksasu, gde je živela sa majkom i dvoje braće i sestara. Napustila je srednju školu sa 16 godina da bi se udala za Roja Torntona 1926. godine, ali je njihov brak bio kratkog veka. Tornton je bio kriminalac baš kao Klajd Barou, koga će Boni kasnije upoznati preko prijatelja 1930. godine.


Klajd Barou je takođe odrastao u Teksasu gde je živeo na farmi sa svojom siromašnom porodicom. Nije prošlo mnogo vremena pre nego što je Klajd prvi put uhapšen 1926. jer nije vratio iznajmljeni automobil. Čak i kada je radio legitiman posao, Klajd je bio sklon krađama, provalama i na kraju ubistva.

 

Navodno, svoje prvo ubistvo je izvršio dok je bio u zatvoru. On je ubio drugog zatvorenika koji ga je seksualno napastvovao više puta.


Kada je Klajd pušten iz zatvora 1932. godine, nastavio je niz pljački prodavnica i benzinskih pumpi sa Boni Parker pored sebe. Ubrzo je dvojac na kraju imao čitavu bandu kriminalaca koji su im pomagali u zločinima poput krađe oružja i pljačke banaka. 


Jednog vikenda dok je Boni bila u poseti svojoj majci u Dalasu, Klajd i drugi članovi bande Rejmond Hamilton i Ros Dajer bili su na kantri plesu u Oklahomi kada su im prišli šerif i njegov zamenik. Osećajući se ugroženo, Barou i Hamilton su otvorili vatru, ubivši zamenika i ranivši šerifa. To je bio prvi put da su Barou i njegova banda ubili jednog člana zakona, ali svakako ne i poslednji. 


Godine 1932, mladi V.D. Džouns ubedio je Baroua da ga pusti da se pridruži njihovoj bandi. Na Božić, Džons je ubio mladog porodičnog čoveka dok je krao njegov automobil u Templu, Teksas. Dve nedelje kasnije, Džons bi pomogao Barouu ​​da ubije zamenika šerifa okruga Taranta Malkolma Dejvisa nakon što su upali u njegovu zamku.

 

Boni i Klajd su bili neumoljivi foto: CPC Collection / Alamy / Alamy / Profimedia


Do 1933. godine, Boni, Klajd i članovi njihove bande postavili su privremeno skrovište u Džoplinu, Misuri, na slici. Nakon što su igrali glasne karte i pili dugo u noć, komšije su jednog dana na kraju pozvale policiju. Iznenađeni, Boni, Klajd, V. D. Džons i Klajdov brat Bak otvorili su vatru na policajce, ubivši detektiva Mekginisa i smrtno ranivši policajca Harimana pre nego što su pobegli sa lakšim povredama. 


Dok je grupa uspela da pobegne iz svog skrovišta u Džoplinu, oni su ostavili većinu svoje imovine, uključujući oružje, pesme koje je napisala Boni i kameru sa nerazvijenim filmom koji sadrži fotografije ekipe, uključujući i ovaj snimak. Fotografije je razvio i objavio Džoplin Globe na kojima se vide Boni, Klajd i Džons kako drže pištolje i čak ih upiru jedno u drugo. 


Dok je bila u bekstvu, grupa je opljačkala niz banaka, uključujući jednu u Lukrenu u Indijani i drugu u Okabeni u Minesoti. Za to vreme, grupa bi takođe kidnapovala svoje žrtve pljačke, uključujući Dilarda Darbija u Rustonu, Luizijana, nakon što je ukrao njegov automobil. Ne bi povredili svoje žrtve, već su ih ostavljali daleko od kuće, ponekad sa novcem da im pomognu da se vrate.

 

Boni i Klajd su bili članovi ozloglašene bande foto: HeritageAuctions / BNPS / Profimedia


Pošto su njihove fotografije sada u javnosti, grupa je morala da se pritaji i izbegava boravak u motelima i jedenje u restoranima. U junu 1933. Boni, Klajd i Džons su se vozili u Velingtonu, u Teksasu, kada su doživeli saobraćajnu nesreću. Boni je zadobila strašne opekotine trećeg stepena po desnoj nozi, toliko teške da je jedva mogla da hoda do kraja svog kratkog života.


Nakon što su zamalo uhvaćeni u Misuriju, grupa od petoro je pobegla sa povredama, uključujući ozbiljan hitac u glavu Baka Baroua. Nakon što je bila u bekstvu pet dana, grupa se zaustavila da kampuje u Deksteru u Ajovi, ali je brzo ponovo opkoljena nakon što su lokalni stanovnici primetili njihove krvave rane.

 

 

Grupa se ponovo našla na meti policije, Boni, Klajd i Džons su pobegli dok je Bak upucan, a njegova žena Blanš uhapšena. Bak je preminuo pet dana kasnije od zadobijenih povreda. 


Posle niza pljački, bekstava i ubijanja advokata i civila, Boni i Klajd su na kraju upali u zasedu na seoskom putu u Bienvil Parišu u Luizijani, gde su ubijeni. Nakon višemesečnog praćenja, grupa teksaških rendžera konačno je stavila tačku na njihovu krvavu ljubavnu priču.

 

Bonus video:

 

Ljubavna priča Lune i Marka