SVE JE TU U GRAM

Skida 10 kg za mesec dana: Dijeta Lepe Brene zbog koje je u top formi i u 7. deceniji (JELOVNIK + RECEPTI)

Tajna istrajnosti je da povremeno sebi da oduška i pojede i ono što ne može svakog dana 

Dijeta Lepe Brene po danima, jelovnik i recepti foto: Marina Lopičić

Naša poznata pevačica Lepa Brena godinama održava liniju na kojoj mogu da joj pozavide i mnogo mlađe koleginice. Ipak, nije oduvek bilo tako.

 

Mnogi pamte reči Saše Popovića koji je bezbroj puta govorio u javnosti o tome kako je Brena izledala kada je došla da se prijavi za pevačicu tada veoma popularnog benda "Slatki greh".

 

Prema njegovim rečima, ona je bila veoma krupna, ali je imala glas koji je obećavao i zato su svi članovi benda odlučili da joj daju priliku da pokaže šta zna.

 

Ubrzo nakon što joj je krenulo na polju muzike, Brena se obračunala sa viškom kilograma, a tokom života je pronašla savršen način da tu idealnu kilažu i održi. Plan ishrane kojeg se godinama pridržava je napravljen za pet dana. Tokom vikenda može malo da se opusti i kombinuje nešto iz prethodnih pet dana

 

Njen jelovnik sadrži tri obroka dnevno, a napravljen je za pet dana u nedelji, jer vikendom dozviljava malo opuštanja i kombinovanja jela sa nedeljnog menija.

 

Evo kako on izgleda.

 

DAN 1

 

Doručak: kajgana sa paprikom i pečurkama

 

Potrebno je: 2 jaja, ½ šolje pečuraka, ½ šolje paprike, 20 g rendanog sira, 1,5 supene kašike maslinovog ulja, 50 g mladog sira, so i biber po ukusu.

Priprema: staviti sastojke u posudu, dobro promešajte, ugrejte maslinovo ulje u tuganju i sipajte sastojke. Lagano pržite.

 

 

Ručak: tanjir potaža od povrća, 200 g grilovanog mesa, sveža salata od povrća po izboru.

 

Večera: tuna salata sa susamom.

 

Potrebno je: 2 šolje kupusa, mladi luk, 10 rotkvica, ½ konzerve tunjevine.

 

Dresing: 1 kašika ulja, 1 kašika sirćeta/limunovog soka, 1 kašika pečenog susama, 1 šolja jogurta.

 

Prirema: iseckajte sastojke i dobro promešajte. Prelijte dresingom.

 

DAN 2

 

Doručak: salata i 2 kuvana jajeta.

 

Za salatu je potrebno: 1 šolja kupusa, ½ šolje šargarepe, ½ šolje cvekle, 1 supena kašika ulja.

 

 

Priprema salate: nakon što promešate sastojke, prelijte ih uljem.

 

Ručak: tanjir potaža od povrća, 200 g grilovane ribe, sveža salata od povrća, po izboru.

 

Večera: salata.

 

Potrebno je: 1 šargarepa, 1 krastavac, 1 šolja crvenog kupusa, ½ praziluka, 1 šolja zelene salate, rukole, mladog spanaća, 1,5 kašika ulja, ½ kašike limunovog soka, 150 g grilovane piletine/ konzerva tunjevine, šolja jogurta.

 

Priprema: nakon što sastojke isečete do željene debljine, izmiksajte ih i uživajte u zdravom zalogaju.

 

DAN 3

 

Doručak: omlet sa brokolijem i sirom.

 

Potrebno je: 2 jaja, ¾ šolja (70 g) brokolija, 2 supene kašike izrendanog sira, 1 kašičica maslinovog ulja, so, biber, 1 šolja jogurta.

 

 

Priprema: propržite komadiće brokolija, pa dodajte umućena začinjena jaja. Lagano prižite i dodajte ostale sastojke.

 

Ručak: tanjir potaža od povrća, 150 g grilovanog bifteka, sveža salata od povrća.

 

Večera: mediteranska salata od tunjevine.

 

Potrebno je: ¼ zelene salate, 100 g paradajza, ¼ crvenog luka, ½ krastavca, ½ zelene paprike, 20 g feta sira, 20 g maslina, ½ kašike origana, ½ konzerve tunjevine u maslinovom ulju, 15 ml sirćeta/limunovog soka, ½ supene kašike ulja, 200 ml jogurta.

 

Priprema: promešajte tunjevinu, zelenu salatu, paradajz, crveni luk, krastavac i papriku. Dodajte sir, masline i jogurt. Dodatno promešajte, stavite sir, masline i prelijte sirćetom ili limunovim sokom.

 

 

DAN 4

 

Doručak: omlet i salata.

 

Potrebno je: 2 jaja, 100 g povrća, 1 kašika ulja, 1 šolja jogurta/kefira, 1,5 šolja iseckane zelene salate, ½ supena kašika ulja, limunov sok.

 

Priprema: umutiti jaja, dodati povrće, ulje, zelenu salatu i jogurt/kefir. Začiniti sa ½ supene kašike ulja i limunovim sokom.

 

Ručak: tanjir potaža, 200 g grilovanog belog mesa, sveža salata od povrća.

Večera: Cezar salata.

 

Potrebno je: 2 šolje iseckane zelene salata, ½ šolje izrendane šargarepe, ½ šolje izrendane cvekle, tunjevina (½ konzerve od 160 g), 30 g feta sira, 1 kašičica maslinovog ulja, limun umesto sirćeta, himalajska so, šolja jogurta.

 

Priprema: dodajte u činiju sastojak po sastojak. Začinite uljem i limunom.

 

Večera: Cezar salata.

 

 

Potrebno je: 2 šolje iseckane zelene salata, ½ šolje izrendane šargarepe, ½ šolje izrendane cvekle, tunjevina (½ konzerve od 160 g), 30 g feta sira, 1 kašičica maslinovog ulja, limun umesto sirćeta, himalajska so, šolja jogurta.

 

Priprema: dodajte u činiju sastojak po sastojak. Začinite uljem i limunom.

 

Dan 5

 

Doručak: mafini sa paprikom, pečurkama i jajima.

 

Potrebno je: 2 jaja, ½ šolje pečuraka, ¼ šolje crvenog kupusa, 20 g izrendanog sira, 1 supena kašika jogurta, 1,5 supena kašika maslinovog ulja, so, biber po ukusu, 50 g mladog sira.

 

 

Priprema: zagrejte rernu na 180°C pa podmažite kalup za pečenje mafina sa ½ kašike maslinovog ulja. Prodinstajte sitno iseckano povrće na ½ kašike maslinovog ulja na srednjoj temperaturi dok ne omekša, začinite solju biberom.

 

U posebnoj posudi umutite jaja, jogurt, so i biber. Napunite modlu tako da se svaka pregrada prvo popuni povrćem do pola, pa prelijte mešavinom sa jajima. Na kraju dodajte narendan sir i pecite 20 minuta ili dok mafini ne dobiju zlatnobraon boju.

 

Ručak: tanjir potaža od povrća, 200 g grilovane ribe, sveža salata od povrća.

 

Večera: vitaminska salata sa kockicama mesa.

 

Bonus video:

 

Lepa Brena snajki dala savet u Crnoj Gori