slasno

Tradicionalna grčka torta koja se topi u ustima: Recept za sočnu AMIGDALOPITU koju će obožavati svi ukućani

Tradicionalni slatkiš koji će vas odmah ukusom vratiti u Grčku.

Grčka Amigdalopitafoto: Youtube/Printscreen/ Paxxi

Grčka torta od badema, Amigdalopita, tradicionalna je povezana sa Kefalonijom premda se njene različite varijante prave širom zemlje.

 

Ova grčka poslastica se sastoji obično od mlevenih i seckanih badema, prezla ili brašna, jaja i dodavanja brendija i raznih začina po ukusu. 

 

Tradicionalno pečena u okruglim kalupima, ova gusta torta je prelivena šećernim sirupom natopljenim limunom.

 

Iako se u njoj može uživati samostalno, torta se savršeno slaže sa sladoledom od vanile.

Sastojci: 

 

Za sirup

 

  • 350 gr granuliranog šećera
  • 450 gr vode
  • 1 kašičica brendija
  • limunov sok, od 1 limuna
  • 1 grančica ruzmarina
  • 1 štapić cimeta

 

Za biskvit od badema:

 

  • 1 prstohvat soli
  • 150 gr mlevenih badema
  • 70 gr prezli
  • 5 jajeta
  • 300 gr granuliranog šećera
  • 200 gr putera, sobne temperature
  • 30 gr brendija
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice karanfilića
  • 1 kašičica ekstrakta gorkog badema


Priprema:

 

Prvo napravite sirup tako što ćete u šerpi pomešati šećer, vodu, brendi, štapić cimeta i 3 korice limuna.


Stavite lonac na malu vatru. Čim smesa proključa, sklonite sa vatre. Dodajte grančicu ruzmarina i sok od 1 limuna. Ostavite da se ohladi


Zagrejte rernu na 180 C .

 

Dok se rerna ne ugreje, umutite mikserom jaja, šećer, mleveni cimet, mleveni karanfilić i 1 kašičicu ekstrakta gorkog badema dok se svi sastojci potpuno ne sjedine.


Otopite puter, pa dodajte smesi koju ste prethodno dobili i mutite mikserom.

 

Potom dodajte konjak, prašak za pecivo, mlevene bademe, prezle i 1 prstohvat soli. Umutiti da se kombinuje.


Tepsiju veličine 20*30 cm obložite papirom za pečenje, tako da krajevi vise.

 

Podmazati puterom i dodati testo.

 

Pecite 35-40 minuta.

 

Kada je biskvit gotov, izvadite ga iz rerne i napravite male rupe na torti. 

 

Kolač prelijte hladnim sirupom.

 

Ostavite na stranu 1 sat da upije sav sirup i poslužite sledećeg dana.

 

 

BONUS VIDEO

 

Najbrža čokoladna torta