Nakon što probate ovu caku, više nikada nećete gubiti vreme na čišćenje prosutih belanaca i naknadno odvajanje žumanaca
Recepti za koje je potrebno odvojiti žumanca od belanaca obično su najbolji jer kada umutite belanca odvojeno dobijate čvrst sneg i, samim tim, vazdušastiji, veći i bogatiji patišpanj.
Ovakve kore za torte i kolače su i estetski i ukusom jednostavno očaravajuće, ali često odvajanje žumanaca podrazumeva i mnogo nereda, prosutih belanaca, a često se delovi jajeta pomešaju i nikako ne uspevate da ih razdvojite u potpunosti.
Međutim, postoji sjajan i vrlo jednostavan način da uspete u tome i, štaviše, podignete samo žumance kao da je od papira!
- Kako najjednostavnije odvojiti žumance od belanceta?
- Razbijte jaje i sipajte njegovu unutrašnjost u tanjir.
- Potom oljuštite jedan čen belog luka.
- Kažiprstom i palcem dobro protrljate čen belog luka.
- Potom tim prstima podignete žumance i prebacite ga u drugu posudu.
Kako objašnjavaju stručnjaci, to ima veze s hibridnim molekulima sumpora, vodonika i ugljenika, koji daju belom luku njegov jak miris. Ovo povrće oslobađa merkaptane (tiole), zbog čega prsti budu lepljivi i odmah formiraju vezu sa sastojcima žumanceta, zbog čega ga je lako podići za tren.
BONUS VIDEO Gastroenterolog otkrio koje su OPASNOSTI PO ZDRAVLJE ako preteramo s jajima