Sigurno vam se nekada dogodilo da je žumance u kuvanom jajetu poprimilo zelenu boju.
Vreme uskršnjih praznika je definitivno vreme kada pojedemo više kuvanih jaja nego obično, a neretko se dogodi da kada oljuštimo jaje i želimo da ga jedemo, vidimo da je žumance pozelenelo.
Da li je opasno jesti zeleno žumance i da li ga odmah treba baciti?
Kako objašnjavaju naučnici, zeleno žumance nije opasno po zdravlje.
Takođe, do ovakve boje ne dolaze jer postoji problem sa jajetom već je posledica načina kuvanja jaja.
Naime, zeleni prsten oko žumanceta se javlja kada izložite jaje previše visokoj temperaturu. Vodonik iz belanceta dođe u kontakt sa sumporom iz žumanceta i formira se zeleno jedinjenje.
Do toga dolazi uglavnom kada jaje predugo kuvate ili kada voda sadrži više gvožđa.
Kako biste izbegli ovu neobičnu pojavu, jaja izvadite 12 minuta nakon što voda proključa i stavite u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuvanja.
A zeleno žumance, iako je ružnog izgleda, možete slobodno da pojedete.