Verovali ili ne, za ukusan i zdrav domaći hleb ne trebaju vam ni brašno ni ulje. Možete ga jesti i na dijeti, kao i ako samo pazite na ishranu.
Domaći hleb je uvek bolja opcija od kupovnog jer imate potpunu kontrolu nad tim šta ćete uneti u svoj organizam.
Ovaj hleb ne samo što nema aditive već ne sadrži ni pšenično brašno, a njegov ključni sastojak je laneno seme.
- Zašto treba jesti laneno seme?
Kao i sve semenke koje obiluju mastima, i ono ima značajnu energetsku vrednost, pa se tako u 100 grama semena lana nalaze čak 534 kalorije. Ono obiluje i proteinima, kojih u istoj količini ima oko 18,28 grama, obično se preporučuje da se konzumira u kombinaciji s mesom jer lan ne sadrži lizin, važnu aminokiselinu.
U 100 grama semena lana nalazi se 28,88 grama ugljenih hidrata, od čega većinu čine vlakna, koja blagotvorno utiču na rad probavnog sistema. Njih sadrži čak 27,3 grama!
Sve to čini laneno seme odličnim izborom ukoliko želite da se rešite viška kilograma i, uopšte, ako brinete o svom zdravlju.
Pomešajte ga s belancima i – eto ukusnog, izdašnog i zdravog hleba u kom će uživati cela porodica.
Hleb bez brašna
Sastojci:
- 100 grama lanenog semena
- 250 ml belanaca
Priprema
Nije obavezno, ali pre pripreme možete da potopite laneno seme u vodu.
Odvojte belanca od žumanaca, a najverovatnije će vam biti dovoljno šest komada kako biste dobili oko 250 ml tečnosti.
Nakon toga pomešajte belanca i laneno seme, pa blendajte, a imajte u vidu da ne treba da dobijete prah od semenki, već je dovoljno da ih usitnite dobro i da se belanca razmute tako da smesa bude skoro kremasta.
Obložite manju posudu za pečenje papirom , pa je spatulom prebacite polako.
Poravnajte mokrom kašikom, kako se ne bi lepilo, pa pecite oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Zatim isključite rernu i ostavite hleb da odstoji unutra još 45 minuta kako ne bi "splasnuo" pri nagloj promeni temperature kojoj bi bio izložen da se izvadi iz pećnice.
Pogledajte kako izgleda priprema ovog hleba.