Čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver osmislio je svoju varijantu popularne Cezar salate, a oduševiće vas koliko je ona jednostavna za pripremu
Cezar salata jedna je od najpopularnijih obrok-salata na planeti, a vrlo je omiljena i zato što vam za nju ne treba mnogo vremena i sastojaka.
Prvi put je napravljena pre skoro sto godina, kada je italijanski emigrant Cezar Kardini u svom restoranu u Tihuani 1924. godine morao da improvizuje nakon što su potošene zalihe hrane u kuhinji tokom proslave Četvrtog jula.
Varijanta njegove salate je mnogo, a poznati britanski kuvar Džejmi Oliver osmislio je verziju bez pilećeg mesa. Umesto njega, on koristi inćune, što je savršeno za letnje dane!
Sastojci:
- glavica zelene salate
- 1 čen belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- ½ limuna
- 30 grama parmezana (i još za serviranje)
- 2 kašičice vorčester sosa
- 75 ml nemasnog jogurta
- 2 fileta inćuna u maslinovom ulju
- morska so po ukusu
Priprema
- Odvojte i bacite sve uvele ili tamnozelene spoljne listove zelene salate.
- Dobro iseckajte salatu na listiće željene veličine, operite hladnom vodom i isušite.
- Za preliv, oljuštite i sitno iseckajte beli luk, pa u činiji pomešajte s maslinovim uljem.
- Narendajte parmezan, iscedite sok od limuna.
- Dodajte vorčester sos i jogurt, pa sve dobro umutite.
- Grubo iseckajte i dodajte inćune, začinite s malo morske soli i sveže mlevenog crnog bibera, pa ponovo umutite.
- Sipajte preliv preko zelene salate, pa preko grubo narendajte još malo parmezana ako želite. Dobro protresite i servirajte.
( Glossy )