zdrava hrana

Čini ČUDO za imunitet: Jedna od NAJZDRAVIJIH SALATA na svetu i kako da je uključite u ishranu na najukusniji način

Zašto treba jesti rukolu?

rukola obiluje vitaminima i važnim nutrijentimafoto: Shutterstock / nadianb

Rukola je mediteranska biljka, blago gorkog ukusa, iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe, kelja... Njena popularnost u ishrani sve je veća širom sveta, pa i u Srbiji, a njeni benefiti zaista su brojni, osim toga se što specifičnom aromom i ukusom odlično uklapa u razna jela.

 

Kako piše platforma Healthline, rukola ima i antikancerogena svojstva, zbog čega je mnogi uključuju u svoju ishranu.

 

 

Ova biljka je bogata vlaknima i fitohemikalijama, a ima nizak udeo šećera, kalorija, ugljenih hidrata i masti. S druge strane, riznica je sledećih vitamina i nutrijenata:

 

  • Kalcijum
  • Kalijum
  • Folati (vitamin B)
  • Vitamin C
  • Vitamin K
  • Vitamin A

 

Za razliku od nekih zeleniša u salatama koji imaju blaži ukus, rukola se lako prepoznaje zbog specifičnog ukusa, a, kao i peršun, može da se žvaće kako bi sprečila loš zadah.

 

Njeni cvetovi, seme i listovi su svi jestivi.

 

rukola je prava riznica zdravljafoto: Shutterstock / alely

Kako je najbolje konzumirati je?

 

  • Ona je jako zdrava kad se jede sirova, a odličan je toping za pice, sendvice, tortilje...

 

  • Može biti i salata s glanvnim jelom, a služite je s malo maslinovog ulja, soli i bibera.

 

  • Napravite obrok-salatu od rukole uz čeri paradajt, grilovanu piletinu i orahe, za obrok pun proteina, a malo kalorija.

 

  • Ide dobro uz citruse i bobičasto voće.

 

  • Od nje možete napraviti i pesto, uz parmezan i pinjole, a uz testeninu i kozji sir dobijate fenomenalnu pastu.

 

.