Kad ih jednom probate, druge nikada više nećete praviti
Među starim srpksim receptima postoji mnogo onih koje se trudimo da sakrijemo od zaborava. Jedan takav zapisala je jedna stara domaćica, a one mlađe su ga prepisale u svoje sveske i sada mogu da kažu da imaju pravi starinski recept za jedan od najlepših kolača - princes krofne.
Ako i vi volite spolja hrskave, a unutra neodoljivo kremaste krofne, krenite odmah, ništa ne čekajte...
Ove krofne se prave za samo pola sata, a svojim ukusom mogu da pariraju i mnogo komplikovanijim poslasticama.
Evo šta je potrebno:
Testo:
- 1 šolja vode
- pola šolje ulja
- 1 šolja brašna
- 5 jaja
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i ulje pa staviti da provri. Zatim dodati brašno i mešati do se ne zgusne. Potom ostaviti da se prohladi, pa kada bude skroz hladno dodavati 1 po 1 jaje i polako mutiti mikserom da se dobije glatka smesa.
Pleh obložiti pek papirom i na njega malom kašikom stavljati na papir po jednu kašiku testa. Staviti da se ispeče u zarejanu rernu. Nakon što promene boju isključiti rernu i ne otvarati dok se potpuno ne ohladi.
Fil:
- 1 l mleka
- 2 pudinga od vanile
- 10 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1 margarin
Priprema:
Od litre mleka odvojiti 1 šolju (u tome razmutiti puding) mleka i staviti na šporet da prokuva. U razmućeni puding dodajte 6 kašika brašna i šećer i u provrelo mleko spustiti. Mešati dok se ne zgusne, oko 2,3 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
U potpuno hladan fil dodati 1 margarin i umutiti mikserom da bude penasto.
Isprečene krofne preseći na pola i puniti filom. Odozgo posluti prah šećerom.