napokon da saznamo

BEĆARAC ili SATARAŠ? Odgovor na pitanje koje vekovima muči Srbiju je jako prost

0

Šta je starije - kokoška ili jaje? Za neke je pitanje bećarca i sataraša jako slična stvar, dok drugima, pak, uošte nije. 

Sataraš ili bećarac, pitanje je sad
Sataraš ili bećarac, pitanje je sadfoto: Shutterstock / ArtCookStudio

Sataraš ili bećarac? Pa, zavisi... 

 

Klasičan sataraš je jelo koje se uglavnom pravi od paprike, paradajza i neizostavnog crnog luka. 

 

Neki ga jedu kao predjelo, drugi kao zasebno jelo uz neko meso ili pirinač.

 

Naravno, ima više različitih recepata, pa ga onda neko pravi i sa šargarepom, tikvicama ili patdlidžanom. Opet, neki ne mogu da zamisle sataraš bez jaja, belog luka, neki, pak, dodaju i biber i origano.

 

Dobro, sve ovo manje više znamo. Recepti se razliku od regije u kojoj živite, pošto svaki kraj ima neke svoje običaje odnosne ukuse koje više voli. 

 

E, dobro sve ovo većina već zna. A koja je razlika između sataraša i bećarca? 

 

U pojedinim kuvarima, na primer u Narodnom kuvaru Spasenije Pate Marković, kao i određenim predelima kao što su neki delovi Vojvodine - odgovor je jako prost.

 

U bećarac se ubacuje i meso, a u satarš ne. Najčešće je u pitanju sitno iseckano svinjsko meso, međutim ima slučajeva da ga neko sprema i sa piletinom.  

 

SASTOJCI

 

  • crni luk - 2-3 glavice
  • paprike babure 5 kom
  • paradajz 3-4 kom
  • ulje 4 kašike
  • beli luk čen ili dva ( po želji )
  • jaja - 2 ili 3 kom ( po želji )
  • so i biber ( po želji ) 
  • origano ( po želji ) 

 

PRIPREMA

 

Prvo zagrehte tiganj sa uljem, pa zatim u njega stavite crni luk i dinstajte neko vreme da smekša. Posle stavite i papriku isečenu na trakice, pa onda izdinstajte sa lukom,

 

U vrelu vodu stavite paradajz nekoliko minuta, a kad se ohladi skinite mu kožicu. Kriške paradazja dodajte pomešajte u tiganj sa paprikom i lukom.

 

Dinstajte na umerenoj temperaturi 10-15 minuta. Ukoliko želite, u zavisnosti od vašeg ukusa, onda možete dodati beli luk, origano ili biber. Ako se odlučite da dodate pomešajte sve to zajedno i dinastajte još neko vreme.

 

Umućena jaja ( i to je po želji) dodajte preko svega toga i - GOTOVO!

 

 

 

makonda-tracker