Nekada je najjednostavnije jelo ono kojem se najviše obradujemo
Srpska kuhinja prepuna je zanimljivih jela, ali postoje ona koja za koja nas vežu uspomene i koje već pri prvom zalogaju vraćaju u prošla vremena.
Jedno od njih je i čuvena jugoslovenska musaka, jelo bez kojeg je proteklih decenija bilo teško zamisliliti da prođe nedelja, a i danas se često nalazi na našim trpezama.
Ako u onaj klasičan recept za musaku dodate samo jedan sastojak postaće kremasta, a svojim ukusom osvojiće čak i one koji nisu ljubitelji ove kombinacije sastojaka. U pitanju je pavlaka za kuvanje.
Pa da krenemo, evo šta je potrebno za pripremu ovog ukusnog jela.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 crni luk
- krompir
- začiniSave and Update Time
Za preliv:
- 1 jaje
- malo mleka
- a dodatni kremastu strukturu dodajte 1 čašu pavlake za kuvanje
Priprema:
U tiganj sipajte malo ulja i propržite sitno seckani crni luk. Dodajte mleveno meso i pržite dok skoro ne bude gotovo. Začinite po želji. Tepsiju u kojoj ćete peći musaku samo malo nauljite, a zatim poređajte krompir koji ste oljuštili, pa oprali, a zatim i iseckli na deblje kolutove.
Preko sipajte pola količine mesa, zatim još jedan red krompira, a onda preostalu količinu mesa. Poslednji red neka bude krompir i malo posolite. Sipajte malo vode i pokrijte aluminijumskom folijom. Viljuškom probušite foliju na par mesta i pecite na 230°C nekih sat vremena. Nakon toga sklonite foliju, pa umutite jaja sa mlekom i sipajte preko.
Pecite još 15 min dok se ne uhvati korica, ali smanjite temepraturu na 200°C.
Napomena: Ako želite da jelo brže bude gotovo kada isečete krompir kuvajte ga nekih 15 minuta, a preliv možete da obogatite pavlakom za kuvanje umesto mlekom.