Lokma je tradicionalni turski kolač koji osvaja na prvi ukus.
Lokma je tursko prženo testo nalik krofnama koje je preliveno jednostavnim sirupom.
Ova ukusna poslastica je posebno popularna u zapadnoj Turskoj, i često se pripremala u palatama Osmanskog carstva.
Vekovima je recept za Lokmu držan u tajnosti, ali je u 20. veku postao tradicionalni turski dezert.
Na turskom reč lokma označava male zalogaje raja, a kada ih budete probali shvatićete i zašto.
Sastojci:
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 1/4 šolje tople vode
- 2 šolje plus 2 kašike brašna
- 1 kašičica soli
- Ulje za prženje
Za sirup
- 3 šolje šećera
- 1 1/3 šolje vode
- 2 kašike limunovog soka
Priprema:
U posudu stavite kvasac i šećer u toplu vodu. Mešati dok se ne rastvori. Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta.
U srednjoj činiji pomešajte brašno i so, pa dodajte kvasac i vodu i mešajte dok ne dobijete testo.
Pokrijte i stavite na toplo mesto i ostavite da odmori sat, sat i po ili dok se ne udvostruči.
Potom zagrejte ulje i pržite krofnice oko dva minuta sa svake strane ili dok svaka strana ne dobije zlatnobraon boju.
Sve ispržene krofne stavljajte na papirni ubrus.
Da biste napravili sirup, otprilike 20 minuta pre prženja testa, pomešajte sve sastojke u šerpi na srednjoj vatri dok se šećer ne rastvori.
Pustite da provri, a zatim ostavite da se krčka na laganoj vatri oko 10 do 15 minuta, dok ne dobije konzistenciju sirupa. Nemojte često mešati jer će šećer zamutiti sirup.
Krofnice prelijte sirupom i odmah poslužite.