Lako se pravi, a ako ga volite odmah napravite duplu meru
Sok od zove jedan je od najlepših na domaćoj srpskoj trpezi. Od davnina naše bake i majke su ga spremale po jednostavnom receptu, koji su pojedine vrednice sačuvale od zaborava.
Ukoliko i vi mislite da tokom vrelih letnjih dana nema ništa lepše od domaćeg soka od zove sa hladnom vodom onda je vreme da zasučete rukave i izađete u prirodu kako biste nabrali cvetove ove magične biljke.
Donosimo vam recept koji je toliko jednostavan da ga čak i dete može napraviti.
Potrebno je:
- 40 većih cvetova zove
- 5 limuntusa
- 4 kg šećera
Priprema:
Naberite 40 većih listova cveta zove, pa ih blago sperite pod mlazom tekuće vode kako biste uklonili ako ima na njima neka bubica ili nečistoća. Uvek birajte mesto koje je daleko od puta gde nema prašine ili nekih isparenja koja mogu da naškode ljudskom zdravlju.
Nakon što ste ih oprali stavite u dublji sud i pospite limuntusom, pa sipajte 4 l vode i ostavite da stoji 24 sata. Ono što je važno jeste da odozgo stavite neki tanjir kako bi sva zova bila ispod vode, da ne pocrni. Poklopite posudu i stavite preko noći.
Nakon 24 sata cvetove izvadite iz vode i procedite prvo na cediljku, a zatim na gazu koju možete kupiti sterilnu u apotekama.
U tečnost dodajte šećer i izmešajte. Mešajte povremeno sve dok se šećer ne istopi u potpunosti. Kad se šećer istopi sok sipajte u flaše i stavite u frižider.
Pošto u njega ne ide nikakav konzervans sok se mora brzo potrošiti. Od ove mere dobije se oko 6,7 l sirupa, pa ako ne možete sve da popijete za nekoliko dana možete da ga stavite u zamrzivač (moraju da budu plastične flaše, ne puniti do kraja) i vaditi flašu po flašu kako ga trošite.