Eksplozija ukusa

Savršena MARINADA za belo meso: Koristićete je CELU sezonu roštiljanja

Brzo se sprema, ali dugo stoji, ovaj savršeni recept nije za svaki dan

foto: Shutterstock / Tatiana Vorona

Ukoliko ste spremni da malo skrenete s puta kada je tradicionalno roštiljanje u pitanju, spremili smo za vas vrsnu marinadu koje će zadovoljiti vaša nepca. Kakve god da su vam afiniteti kada je hrana u pitanju, sgurni smo da ćete biti oduševljeni kada uzmete prvi zalogaj mesa.

 

Ova marinada se sprema za 5 minuta, a samo meso za 10-15 minuta, međutim trik je u "kupanju" pilećih prsa u marinadi celih 8 sati. I ovaj korak ne može da se preskoči ni u kom slučaju. 

 

Evo recepta za savršeno mariirane pilećih grudi:

 

Pileće meso spremljeno u marinadi

foto: Mila Bond/Shutterstock

 

Sastojci:

 

  • 1 do 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 2 do 3 kašičice suvog bilja, kao što su timijan, origano, ruzmarin ili izmrvljeni lovorov list
  • 1 do 2 kašike senfa, celog zrna ili dižon
  • 1 do 2 kašičice belog luka u prahu,
  • opciono 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • So i sveže mleveni crni biber
  • 4 komada pilećih prsa bez kostiju i kože

 

Pileće meso spremljeno u marinadi

foto: Shutterstock

 

Priprema:

  1. Stavite sirće, bilje, senf, prah belog luka i ako koristite ulje u veliku plastičnu kesu koja se može ponovo zatvoriti. Zatvorite kesu i protresite da se svi sastojci sjedine. Otvorite kesu, ubacite pileća prsa u kesu. Zatvorite i protresite kesu da se ravnomerno obloži. Ovakva piletina može biti zamrznuta i do dve nedelje.
  2. Odmrznite u frižideru preko noći ili nakon 8 sati mariniranja upotrebite
  3. Zagrejte roštilj ili tiganj. Kada se roštilj zagreje, pecite piletinu oko 4 minuta po strani, ili dok se ne ispeče. Takođe možete peći odmrznutu piletinu u rerni zagrejanoj na oko 200 stepeni C 15 minuta, ili dok se ne ispeče.