zasladite se

Neki ga zovu ZEBRA, a drugi MRAMORNI KOLAČ: Najbolji recept za omiljenu poslasticu koja se brzo sprema

0

Odmah napravite duplu meru.

Zbog šara ga zovu i Zebra kolač.
Zbog šara ga zovu i Zebra kolač.foto: Shutterstock/Mapa kulture

Mermerna torta ili kolač je poslasica sa prugastim šarama koje se postižu laganim mešanjem svetlog i tamnog testa.

 

Zbog šare koja može da nalikuje i zebrastim prugama, nazivaju je i Zebra kolač.

 

Brzo se sprema, a ukus je fantastičan.

 

Sastojci:

 

  • 5 jaja
  • 14 kašika šećera
  • 14 kašika brašna
  • 14 kašika mleka
  • 12 kašika ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike kakaa
  • šećer u prahu

 

Priprema:

 

Prvo umutite žumanca sa šećerom, pa postepeno dodajte, mleko i brašno, a potom i prašak za pecivo.

 

Sa strane umutiti čvrst sneg od 5 belanaca, pa spojiti sa prethodnom smesom.

 

Pola smese sipati u podmazan pleh, a u drugu polovinu dodati kakao pa promešati.

 

Preko prvog dela koji je u plehu sipati drugih i viljuškom "poravnati" tamni deo preko cele smese i praveći zanimljive ukrase.

 

Kolač peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni jedno 25 minuta

 

Kada se kolač ohladi, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

 

makonda-tracker