Odmah napravite duplu meru.
Mermerna torta ili kolač je poslasica sa prugastim šarama koje se postižu laganim mešanjem svetlog i tamnog testa.
Zbog šare koja može da nalikuje i zebrastim prugama, nazivaju je i Zebra kolač.
Brzo se sprema, a ukus je fantastičan.
Sastojci:
- 5 jaja
- 14 kašika šećera
- 14 kašika brašna
- 14 kašika mleka
- 12 kašika ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike kakaa
- šećer u prahu
Priprema:
Prvo umutite žumanca sa šećerom, pa postepeno dodajte, mleko i brašno, a potom i prašak za pecivo.
Sa strane umutiti čvrst sneg od 5 belanaca, pa spojiti sa prethodnom smesom.
Pola smese sipati u podmazan pleh, a u drugu polovinu dodati kakao pa promešati.
Preko prvog dela koji je u plehu sipati drugih i viljuškom "poravnati" tamni deo preko cele smese i praveći zanimljive ukrase.
Kolač peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni jedno 25 minuta.
Kada se kolač ohladi, posuti šećerom u prahu i poslužiti.