Slatke pituljice punjene nadevom od jabuke koje ćete dugo pamtiti. Laka i brza priprema, a rezultat je nestvaran!
Ljubitelji turske kuhinje jednostavno ne mogu da odole pitama, a slatke su popularne koliko i slana peciva od kora.
Kada je reč o slatkim pitama, kombinacija jabuke i cimeta je nenadmašna, a ove dekorativne pituljice su očaravajuće izgleda, mirisa i ukusa-
Sastojci:
Za testo
- 1/4 šolje gustog jogurta
- 2 kašike mleka
- 1 belance
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- 170 grama brašna
- 1/2 kašike praška za pecivo
- 3 kašike omekšalog putera
Za fil
- 1 velika jabuka
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika maslaca
- 1,5 kašika šećera
- 1/2 kašike meda
- 1 kašičica cimeta
Za glazuru
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema
Za testo
- Pomešajte gusti jogurt, mleko, belance, šećer i so i sve dobro promešajte.
- Kad se sjedini, pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa to postepeno dodajte smeši, uz neprestano mešanje.
- Na kraju dodajte puter, pa dobro zamesite rukom.
- Pokrijte i ostavite da odstoji 30-60 minuta.
Za fil
- Očistite veliku jabuku, pa je dobro izrendajte.
- Dodajte joj limunov sok.
- Otopite puter, pa u to sipajte šećer i med i sve dobro mešajte na tihoj do srednjoj vatri.
- Potom dodajte rendanu jabuku u šerpu, pa mešajte i pustite da se dinsta sve dok tečnost ne izvetri.
- Pred kraj, pospite cimetom i promešajte, pa sklonite s vatre da se hladi.
Oblikovanje
- Testo prebacite na pobrašenju površinu, pa loptu podelite na šest jednakih delova.
- Svaki deo premesite i oblikujte u loptu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 15-ak minuta.
- Loptu razvucite prstima u oblik kruga, pa pređite malo i oklagijom, pazeći da se ne zalepi na površinu.
- Varjačom prebacite malo fila od jabuka, zasecite testo po radijusu, odnosno od središta kruga do jedne ivice.
- Pebacite deo testa tako da formirate trougao, pa nastavite da motate tako, kao u snimku.
- Ređajte po plehu obloženom pek-papirom.
Glazura
- Pomešajte žumance i mleko i dobro razmutite.
- Time premažite pitice.
- Pecite 17-20 minuta na rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Pogledajte video.
( Glossy )