Ako obožavate klasični biskvit i sočne kolače sa prelivom, obavezno provajte ovu čokoladnu varijan
Za ljubitelje kolača na bazi biskvita nema lepšeg slatkiša od ovog.
Sočni turski kolač sa prelivom pravi se vrlo brzo i jednostavno, a uvek ćete mu se rado vraćati. Jednostavno, božanstven je!
Sastojci:
Za biskvit
- 4 jajeta
- 2-3 čaše brašna (prvo sipajte dve, pa dodajte po potrebi)
- čaša i po šećera (čaša od jogurta)
- 2 čaše mleka
- pola čaše ulja
- 4 kašike kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
Za preliv
- 1 čaša kristal šećera
- 2 kašike ulja
- 2 čaše mleka
- 3 kašike kakao praha
- 3 reda čokolade po ukusu
Za dekoraciju
- listići badema ili kokosa, kokosovo brašno, mleveni orasi, bademi i sl.
Priprema
- Dobro umutite belanca penasto, pa postepeno uz mućenje dodajte šećer.
- Kad se zgusne fino, malo po malo dodajte žumanca, pa ulje i mleko.
- Na samom kraju, dok mutite, sipajte brašno, najpre dve čaše, pa ako se nije dovoljno zgusnulo još pola treće i još, ako još uvek niste zadovoljni.
- Dodajte i prašak za pecivo i kakao, pa sve dobro promešajte.
- Sipajte u pleh, prethodno obložen pek-papirom.
- Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko pola sata.
- U međuvremenu, pravite preliv, tako što pomešate sve sastojke i stavite na vatru da provri.
- Kuvajte potom nekoliko minuta na tihoj do srednjoj vatri kako mleko ne bi iskipelo, a sve vreme budite uz šporet i povremeno promešajte.
- Sklonite da se prohladi.
- Kad kolač bude pečen, isecite ga na kocke, pa prelijte.
- Kad se prohladi, pospite listićima badema ili željenom dekoracijom.
( Glossy )