kao iz sna

Turski PRELIVENI KOLAČ kog nikad nije dosta: Sočna i čokoladna poslastica koja miluje nepca i topi se u ustima (RECEPT)

Ako obožavate klasični biskvit i sočne kolače sa prelivom, obavezno provajte ovu čokoladnu varijan

Sočni čokoladni kolač sa prelivomfoto: Joerg Beuge/Shutterstock

Za ljubitelje kolača na bazi biskvita nema lepšeg slatkiša od ovog.

 

Sočni turski kolač sa prelivom pravi se vrlo brzo i jednostavno, a uvek ćete mu se rado vraćati. Jednostavno, božanstven je!

 

 

Sastojci:


Za biskvit

 

  • 4 jajeta
  • 2-3 čaše brašna (prvo sipajte dve, pa dodajte po potrebi)
  • čaša i po šećera (čaša od jogurta)
  • 2 čaše mleka
  • pola čaše ulja
  • 4 kašike kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo

 

Za preliv

 

  • 1 čaša kristal šećera
  • 2 kašike ulja
  • 2 čaše mleka
  • 3 kašike kakao praha
  • 3 reda čokolade po ukusu

 

čokoladni preliveni kolač sa kokosovim brašnomfoto: Nannycz/Shutterstock

Za dekoraciju

 

  • listići badema ili kokosa, kokosovo brašno, mleveni orasi, bademi i sl.

 

Priprema

 

  1. Dobro umutite belanca penasto, pa postepeno uz mućenje dodajte šećer.
  2. Kad se zgusne fino, malo po malo dodajte žumanca, pa ulje i mleko.
  3. Na samom kraju, dok mutite, sipajte brašno, najpre dve čaše, pa ako se nije dovoljno zgusnulo još pola treće i još, ako još uvek niste zadovoljni.
  4. Dodajte i prašak za pecivo i kakao, pa sve dobro promešajte.
  5. Sipajte u pleh, prethodno obložen pek-papirom.
  6. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko pola sata.
  7. U međuvremenu, pravite preliv, tako što pomešate sve sastojke i stavite na vatru da provri.
  8. Kuvajte potom nekoliko minuta na tihoj do srednjoj vatri kako mleko ne bi iskipelo, a sve vreme budite uz šporet i povremeno promešajte.
  9. Sklonite da se prohladi.
  10. Kad kolač bude pečen, isecite ga na kocke, pa prelijte.
  11. Kad se prohladi, pospite listićima badema ili željenom dekoracijom.