ukus detinjstva

Odmah napravite duplu meru, jer će nestati za tren: Starinski recept za KOH kojem ćete se uvek vraćati

Pravi se od 6 sastojaka koje uvek imate u kuhinji.

Koh je jedan od poslastica koji svojim ukusom vraća u detinjstvo.foto: Shutterstock/ltummy

Koh je kolač koji pripada srpskoj tradicionalnoj kuhinji i nazvan je po reči nemačkoj porekla, a veruje se da može da potiče i iz naše zajedničke istorije sa Austrougarima.

 

Nekada se dosta spremao u Jugoslaviji i predstavlja brzu i jeftinu poslasticu koja se pravi od sastojaka koje mahom već svi imamo u frižideru. 

 

Sastojci:

 

  • 6 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 4 kašike griza
  • 5 šolja
  • 2 kašičice vanilin šećera

Priprema:

 

S jedne strane pomešajte brašno i griz, a sa druge u posebnoj činiji odvojite žumanca i belanca.

 

Umutite belanca u čvrst sneg i ostavite sa strane.

 

Potom umutite žumanca sa 6 kašika šećera dok žumanca ne postanu gusta i bledožuta i dok šećer ne rastvori.

 

Polako dodajte žumancima i šećeru mešavinu brašna i griza i nastavite da mešate dok se dobro ne sjedini.

 

U mešavinu dodajte žumanca i nastavite da mešate dok se lepo ne sjedini.


Kada se smesa sjedini, prebacite u tepsiju, uverite se da je smesa ravnomerno raspoređena po plehu i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni.

 

Pecite oko 20 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno braon boju.


Dok se koh peče, u srednjem tiganju zagrejte mleko i 2 kašike šećera, kao i vanilin šećer.

 

Zagrevajte dok tek ne počne da ključa, pa odmah sklonite sa vatre. Ne dozvolite da nastavi da ključa.


Kada je koh gotov, izvadite iz rerne i odmah prelijte koh mešavinom mleka i šećera, a koristite kutlaču da ravnomerno rasporedite mešavinu mleka.


Ostavite poslasticu da se ohladi na sobnoj temperaturi i zatim je pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite ga u frižideru najmanje 4 sata. A nakon toga uživajte u omiljenom ukusu.