Pravi se od 6 sastojaka koje uvek imate u kuhinji.
Koh je kolač koji pripada srpskoj tradicionalnoj kuhinji i nazvan je po reči nemačkoj porekla, a veruje se da može da potiče i iz naše zajedničke istorije sa Austrougarima.
Nekada se dosta spremao u Jugoslaviji i predstavlja brzu i jeftinu poslasticu koja se pravi od sastojaka koje mahom već svi imamo u frižideru.
Sastojci:
- 6 jaja
- 10 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 4 kašike griza
- 5 šolja
- 2 kašičice vanilin šećera
Priprema:
S jedne strane pomešajte brašno i griz, a sa druge u posebnoj činiji odvojite žumanca i belanca.
Umutite belanca u čvrst sneg i ostavite sa strane.
Potom umutite žumanca sa 6 kašika šećera dok žumanca ne postanu gusta i bledožuta i dok šećer ne rastvori.
Polako dodajte žumancima i šećeru mešavinu brašna i griza i nastavite da mešate dok se dobro ne sjedini.
U mešavinu dodajte žumanca i nastavite da mešate dok se lepo ne sjedini.
Kada se smesa sjedini, prebacite u tepsiju, uverite se da je smesa ravnomerno raspoređena po plehu i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni.
Pecite oko 20 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno braon boju.
Dok se koh peče, u srednjem tiganju zagrejte mleko i 2 kašike šećera, kao i vanilin šećer.
Zagrevajte dok tek ne počne da ključa, pa odmah sklonite sa vatre. Ne dozvolite da nastavi da ključa.
Kada je koh gotov, izvadite iz rerne i odmah prelijte koh mešavinom mleka i šećera, a koristite kutlaču da ravnomerno rasporedite mešavinu mleka.
Ostavite poslasticu da se ohladi na sobnoj temperaturi i zatim je pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite ga u frižideru najmanje 4 sata. A nakon toga uživajte u omiljenom ukusu.