Nema ništa ukusnije od domaće supe, a ako je još i sa knedlama to je pun pogodak
Porodični ručak je ne samo zajednički obrok koji okuplja sve ukućane oko trpeze, već često i mnogo više od toga.
Domaća supa kao jedno od najzdravijih jela i nešto što se svojevremeno podrazumevalo svakog dana čest je izbor i današnjih domaćica.
Osim rezanaca u nju se mogu staviti i knedle, a one domaće su definitivno neprevaziđene. Evo jednog jednostavnog recepta za pravljenje knedli, koji su stare domaćice sačuvale za nas.
Potrebno je (za veliku šerpu):
- 2 jaja
- između 60 i 80 g griza
Priprema:
U tanjir umućkajte jaja tako da budu baš penasta. To je važno da bi i same knedle bile vazdušaste i meke. Zatim postepeno dodajte malo po malo griza i kružnim pokretima mutite. Gustina treba da bude slična pudingu.
Ono što je važno to je da griz dodajete po malo, jer griz malo nabubri kad se potopi u tečnost, pa nije dobro da smesa bude pregusta, jer će tada knedle biti tvrde.
Nakon što ste postigli željenu gustinu ostavite da odstoji 5 minuta, pa zatim kašičicu kojom ćete da vadite knedle potopite u ključalu supu. Zatim zagrabite knedle i lagano spuštajte.
Dodatna napomena: Uvek birajte griz koji je sitniji, jer kad je krupan knedle nemaju dobru konzistenciju i često znaju da se zbog toga raspadnu.