neodoljivo zadovoljstvo

Obožavaju ga svi od 2 do 102 godine: Najjednostavniji recept za PATIŠPANJ SA VIŠNJAMA koji se topi u ustima

Kada ga jednom probate pravićete ga kad god vam se ukaže prilika 

foto: Shutterstock / Sunflower Light Pro

Jedan od omiljenih kolača od davnina do danas svakako je starinski patišpanj sa višnjama. U njemu su uživali naši preci, a bakina kuhinja često je bila prožeta tim neodoljivim prepoznatljivim mirisom.

 

Za njegovu pripremu vam neće biti potrebno neko veliko predzanje u kuhinji i veoma su male šanse da vam ne uspe. 

 

Ono na šta treba da obratite pažnju jeste to da prvo umutite belanca odvojeno od žumanaca i da polako pratite postupak pripreme.

 

 

Sastojci:

 

  • 5 jaja
  • 300 g šećera
  • 2 dl jogurta
  • 1,5 dl ulja
  • 270 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 400 – 500 g višanja
  • šećer u prahu za posipanje kolača
  • vanil šećer

 

Starinski recept za kolač s višnjamafoto: Shutterstock / Viktor1

 

Priprema:

 

Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer i mutiti još malo. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom.

 

Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjediniti sa belancima. Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje i malo ih uronite u testo, ne previše.

 

Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni. Peći kolač oko 40 minuta. Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu, pomešanim sa vanil šećerom,a zatim ga iseći na kocke.