šta da kuvam danas?

Umesto testenine – tajni sastojak: Najbolji recept za DIJETALNE LAZANJE koje možete jesti do mile volje

0

Lazanje bez kora za lazanje? Moguće je! Primenite ovaj kulinarski trik i dobićete zdraviju verziju omiljenog jela

Domaće lazanje bez kora
Domaće lazanje bez korafoto: Tatiana Vorona/Shutterstock

Lazanje su jedno od omiljenih jela italijanske kuhinje, a potiču iz regije Emilija-Romanja, koja je poznata po mnogim specijalitetima.


Ukoliko ih izbegavate zbog kaloričnosti kora za lazanje, vreme je da probate varijantu za koju vam one nisu potrebne – umesto njih kao tajni sastojak iskoristite tikvice i dobićete sočno i zasitno jelo posle kog vas neće gristi savest.

 

Sastojci:

 

  • 3 velike tikvice
  • 400 grama mlevenog mesa po ukusu (najbolje nemasnog, živinskog)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 60 grama mocarele
  • 400 grama pelata, naseckanog na kockice
  • 5-10 šampinjona, po ukusu
  • 3 šake sitno seckanog i obarenog spanaća
  • 4 kašike grčkog jogurta
  • malo maslinovog ulja

 

Lazanje bez kora, sa tikvicama
Lazanje bez kora, sa tikvicamafoto: Elena Veselova/Shutterstock

 

Priprema

  1. Tikvice oljuštite i nasecite na kriške, debljine oko pola centimetra.
  2. Poređajte ih po dnu posude za pečenje, koju ste prethodno obložili pek-papirom.
  3. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko četiri minuta, pa ih okrenite i pecite još četiri minuta. Izvadite da se hladi.
  4. U tiganju na zagrejanom ulju propržite sitno seckan crni luk, pa kad bude staklast, dodajte šampinjone seckane na kriške i sitno seckan beli luk.
  5. Posle nekoliko minuta dinstanja, dodajte mleveno meso i malo vode, pa dinstajte još pet minuta.
  6. Odvojte sa strane dve kašike pelata, a ostalim prelijte meso, dobro promešajte i poklopite. Dinstajte još pet minuta.
  7. U jednoj posudi pomešajte spanać i grčki jogurt i promešajte.
  8. U tepsiju sipajte dve kašike pelata koji ste prethodno odvojili, pa preko poređajte tikvice. Zatim kašikom sipajte sos sa mlevenim mesom, pa prelijte spanaćem s jogurtom. Potom ponovo poređajte tikvice, prekrijte redom mesa, pa ponovo slojem spanaća sa jogurtom.
  9. Preko svega poređajajte mocarelu sečenu na kriške.
  10. Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
  11. Kada mocarela dobije finu zlatnu boju, gotovo je!

 

makonda-tracker