Retki su kolači koji se spremaju bez ikakve masnoće
Bez obzira na to što se sprema bez ulja, ovaj kolač sa višnjama ukusom može da parira i mrsnim kolačima.
Sastojci:
- 400 mililitara vode
- 10 kašika šećera
- 18 kašika brašna
- kesica praška za pecivo
- 100 gr pšeničnih klica
- četiri kašike džema po ukusu
- 300 grama smrznutih višanja (može i neko drugo voće)
- šećer u prahu (za posipanje)
Priprema:
- Rernu zagrejte na 200 stepeni.
- U međuvremenu, u veću posudu sipajte vodu, pa dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo i pšenične klice, pa sve dobro izmešajte. Zatim dodajte džem i zaleđene višnje, pa varjačom izmešajte smesu.
- Pleh obložite papirom za pečenje, pa nalijte smesu, ravnomerno je rasporedite i pecite oko 45 minuta.
- Izvadite kolač iz rerne, ostavite malo da se ohladi, pa ga pospite šećerom u prahu i isecite.
( Mondo.rs )