Fil se pravi za manje od pet minuta i onda vam ostaje samo slaganje kolača, u čijem ćete veličanstvenom slatko-kiselom ukusu uživati vrlo brzo
Pored toga što su jedna od voćki koje imaju nizak glikemijski indeks (22!), višnje sadrže dosta vode, organske kiseline, tanin, pektin...
U njima se nalazi mnogo vitamina: u najvećoj meri vitamin C, A, E, B1, B2, B6, kao i minerala, od kojih su samo neki bakar, kalijum, magnezijum, gvožđe itd. Nešto od toga se gubi prilikom termičke obrade, ali ako nemate običaj da jedete višnje sirove, obavezno pripemite neki kolač kom pružaju slast i bogat ukus i nećete se pokajati.
Sastojci:
- pakovanje gotovih kora
- 400 grama višanja
- 12 kašika griza
- 4 jajeta
- 180 mililitara jogurta
- 160 mililitara ulja
- 160 grama kristal šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- kriške limuna
- 2 čaše vode
Priprema
Odvojte belanca i umutite ih čvrsto, pa postepeno dodajte šećer i vanilin šećer i žumanca. Potom umešajte jogurt, griz i prašak za pecivo.
Uzmite nekoliko kora iz pakovanja, stavite jednu na dno podmazanog pleha, premažite je uljem i poprskajte sokom koji su pustile višnje, pa tako poređajte još nekoliko. Potom namažite polovinu od pripremljenog fila, pa nastavite da ređate kore. Kad budete na pola od ukupne količine kora, poređajte proceđene višnje, pa dve kore i stavite drugu polovinu fila. Nastavite da ređate kore koje ćete premazivati uljem i prskati sokom od višanja.
Ako vam je ostalo još soka, slobodno prelijte kolač njim i obavezno dvema čašama vode.
Kad potrošite sav materijal, stavite nekoliko kriški limuna na kolač i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje pola sata.
Kada kolač bude gotov, ohlađen i isečen na kocke, možete da dodate po krišku limuna na svako parče pre serviranja.