Ukoliko vam je ostalo jaja od Uskrsa evo kako da ih utrošite i u slasti pojedete
Nakon uskršnjih praznika u našim domovima često ostane mnogo hrane, a naročito ofarbanih jaja. Ukoliko i vi imate dosta preostalih jaja s kojima ne znate šta da radite donosimo vam nekoliko ideja.
Bilo da želite da spremite od njih ručak, večeru ili jednostavno dodatak nekom jelu evo šta je to što treba da uradite.
Kuvana jaja oljuštite i operite, a zatim pronađite recept koji vam se najviše dopada.
Punjena jaja
Potrebno je:
- 10 kuvanih jaja (može i manje i više)
- 3,4 kašike majoneza
- 3,4 kašike pavlake
- 100 g šunke
- 2,3 krastavčića
- malo prženog susama
- malo narednanog kačkavalja
Priprema:
Oljuštena jaja presecite na polovine. Izvadite žumance u neku manju posudu i izdrobite viljuškom, a zatim u to dodajte nekoliko kašika majoneza i pavlake, seckanu šunku, na sitno seckane krastavčiće.
Sve to lepo izmeštajte i posolie po želji, pa punite polovine jaja tako što ćete smesu od žumanaca sipati u kesu sa nastavkom za ukrašavanje torte šlagom. U svaku polovinu jajeta sipajte malo smese, a odozgo možete da ukrasite sa malo rendanog kačkavalja, aleve paprike, prženog susama ili sitno iseckanog peršuna.
Zapečen krompir sa jajima
Potrebno je:
- 1 kg krompira
- 6-7 obarenih jaja
- 200 g kisele pavlake
- 50 g maslaca
- so i biber
Priprema:
Prvo pripremite posudu u kojoj ćete jelo pripremati. Premažite je uljem ili mašću, a onda uključiti rernu da se greje.
Najbolje je koristiti mladi krompir, koji ćete oljuštiti i iseći na kolutiće. Jaja takođe iseći na kolutiće. U posudu umutite pavlaku i malo mleka.
Rađati red krompira, pa jaja, pa preliti sa malo pavlake. Postupak ponavljati dok se ne potroše svi sastojci. Odozgo staviti malo kačkavalja i staviti u rernu da se zapeče.
Salata od jaja i mladog luka
Potrebno je:
- 10 kuvanih jaja
- 400 g kisele pavlake
- dve veze mladog luka
- so i biber
Priprema:
Operite pod mlazom vode mladi luk, pa ga sitno iseckajte i odložite u posudu. Kuvana jaja iseckati na kockice, pa dodati iseckanom luku. Potom dodati pavlaku i začine po želji i izmešati.
Služiti uz meso ili druge slane pikanterije.