Sarmice od zelja su idealne za lagani ručak.
Nakon bogate praznične trpeze, a sa lepim vremenom, nekako se uvek radije opredeljujemo za lakšu hranu bogatu povrćem.
Stoga vam danas predstavljamo recept za sarmice od zelja, koje su savršen izbor za ručak, a koje će vas okrepiti, zasititi i osvežiti ako ih poslužite uz kiselo mleko ili pavlaku.
Sastojci:
- 3 veze zelja
- 1 glavica luka
- 500g mešanog mlevenog mesa
- 1, 5 šoljice obarenog pirinča
- so, biber
- 1 kašičice aleve paprike
- malo seckanog peršunovog lista
Priprema:
Operete zelje i isečete dršku svakog lista, pa onda skuvate vodu i ubacite u nju listove zelja da omekšaju.
Potom ih izvadite iz vode, iscedite ih i stavite sa strane.
Izdinstajte glavicu luka na malo masti ili ulja, pa dodajte mleveno meso i prodinstajte, pa dodajte pirinač i začine.
Fil dobro izmešajte, pa uzmite jedan list zelja i dodajte kašiku nadeva na donji kraj i pažljivo uvijajte sarmice.
Sarmice ređajte u vatrostalnu činiju koju ste prethodno podmazali i nalijte vodom.
Preko stavite alu foliju i pecite oko 40-45 minuta na 180-200 stepeni.