ideje za ručak

Zasitno i lagano jelo koje se topi u ustima: Sočne SARMICE OD ZELJA koje će nestati za 5 minuta (RECEPT)

0

Sarmice od zelja su idealne za lagani ručak.

Poslužite uz kiselo mleko i uživajte.
Poslužite uz kiselo mleko i uživajte.foto: Shutterstock/Halil ibrahim mescioglu

 

Nakon bogate praznične trpeze, a sa lepim vremenom, nekako se uvek radije opredeljujemo za lakšu hranu bogatu povrćem.

 

Stoga vam danas predstavljamo recept za sarmice od zelja, koje su savršen izbor za ručak, a koje će vas okrepiti, zasititi i osvežiti ako ih poslužite uz kiselo mleko ili pavlaku.

 

Sastojci:

 

  • 3 veze zelja
  • 1 glavica luka
  • 500g mešanog mlevenog mesa
  • 1, 5 šoljice obarenog pirinča 
  • so, biber
  • 1 kašičice aleve paprike
  • malo seckanog peršunovog lista

Priprema:

 

Operete zelje i isečete dršku svakog lista, pa onda skuvate vodu i ubacite u nju listove zelja da omekšaju.

 

Potom ih izvadite iz vode, iscedite ih i stavite sa strane. 

 

Izdinstajte glavicu luka na malo masti ili ulja, pa dodajte mleveno meso i prodinstajte, pa dodajte pirinač i začine. 

 

Fil dobro izmešajte, pa uzmite jedan list zelja i dodajte kašiku nadeva na donji kraj i pažljivo uvijajte sarmice.

 

Sarmice ređajte u vatrostalnu činiju koju ste prethodno podmazali i nalijte vodom.

 

Preko stavite alu foliju i pecite oko 40-45 minuta na 180-200 stepeni. 

 

makonda-tracker