odluka je konačna

Bakingemska palata potvrdila: Konačno poznato da li će Hari i Megan prisustvovati krunisanju kralja Čarlsa

Dugo se spekulisalo da li će princ Hari i Megan Markl prisustvovati krunisanju kralja Čarlsa.

foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Nakon višemesečnih iznošenja teških optužbi na račun kraljevske porodice od strane Harija i Megan, mnogi su se pitali da li će mlađi sin kralja Čarlsa III uopšte dobiti pozivnicu za krunisanje.

 

Ipak, pozivnica nije izostala iako su mnogi smatrali da nakon svih događaja kralj Čarls ne treba da ih pozove na krunisanje, a od tada se mnogo spekulisalo da li će se vojvoda i vojvotkinja od Saseksa odazvati i doći.

 

Mnogo nedoumica su izazvali i navodi stranih medija da Arči i Lilibet, deca Harija i Megan nisu pozvana na krunisanje.

 

Međutim, kako je danas potvrđeno iz Bakingemske palate, princ Hari će prisustvovati krunisanju kralja Čarlsa 6. maja.

Iz palate su poručili "da im je zadovoljstvo da potvrde" da će vojvoda od Saseksa biti u Vestminsterskoj opatiji sledećeg meseca. 

 

Princ Hari će na krunisanje doći sam, dok će njegova supruga, Megan Markl ostati u Kaliforniji.

 

Naime, vojvotkinja od Saseksa će ostate kod kuće u rezidenciji para u Montesitu sa jednogodišnjom Lilibet i Arčijem, čiji je četvrti rođendan na isti dan kada i događaj.

 

Kako je rekao izvor za People, princ Hari je želeo da bude na ceremoniji krunisanja kako bi podržao svog oca u ovom za njega važnom trenutku u životu.

 

Šestog dana maja, Čarls III, sin pokojne kraljice Elizabete II, konačno će i zvanično staviti krunu na glavu i sesti na tron Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije kao novi kralj.

 

Ipak, s obzirom da će krunisanje trajati tri dana i da će uključivati samu ceremoniju, ali i koncert u zamku Vindzor i dan volontera, ne očekuje se da će Hari prisustvovati drugim dešavanjima osim same ceremonije krunisanja.

 

Hari i Megan su odložili datum donošenja svoje odluke o dolasku na krunisanje koja je trebalo da bude objavljena do 3. aprila

 

Smatra se da je neizvesnost oko prisustva porodice Saseksa ostavila kraljevske zvaničnike u nemogućnosti da naprave raspored sedenja, transporta i obezbeđenja.

 

- Bakingemska palata sa zadovoljstvom potvrđuje da će vojvoda od Saseksa prisustvovati ceremoniji krunisanja u Vestminsterskoj opatiji 6. maja. Vojvotkinja od Saseksa će ostati u Kaliforniji sa princom Arčijem i princezom Lilibet - rekao je potparol Bakingemske palate.

 

- Razumem da je Arčijev četvrti rođendan koji je takođe 6. maja igrao faktor u njihovoj odluci - napisao je prijatelji porodice Saseksa od poverenja Omid Scobie na Tviteru.