prste da poližeš

Posni ručak u kojem će uživati svi ukućani: Predlog jelovnika za Veliki petak koji miluje nepca (RECEPTI)

Predstavljamo vam ideje za posni ručak koji će okupiti celu porodicu.

foto: Shutterstock/freeskyline

Bliži se Veliki petak, pa na vreme osmislite jelovnik za ručak u kojem će uživati svi vaši ukućani.

 

Za vas smo pripremili recept za posnu supu sa povrćem, za glavno jelo smo odabrali posnu sarmu sa šampinjonima uz koju možete da jedete osvežavajuću vitaminsku salatu. 

 

A na kraju se zasladite posnim čupavcima.

 

  • Posna supa sa povrćem

Sastojci:

 

  • 1 srednja šargarepa
  • 5 cm korena peršuna
  • 5 cm korena celera
  • 2 cm korena đumbira
  • 1/2 vezice peršuna
  • 1 l vode
  • suvi biljni začin
  • biber
  • posna testenina za supu
foto: Shutterstock, Sea Wave

Očistite šargarepu, peršun, celer i đumbir i isecite na kockice.

 

Iseckano povrće stavite u odgovarajuću posudu, sipajte vodu i stavite da se kuva dok povrće ne omekša. 

 

Kada omekša, dodajte začine po ukusu i dodajte testeninu te nastavite sa kuvanjem još dva, tri minuta.

 

Skloniti supu sa vatre, dodati iseckani peršun, poklopiti i ostaviti, da odstoji, pet minuta, pa poslužiti.

 

  • Posna sarma sa šampinjonima

 

Sastojci:

 

  • 20 listova kiselog kupusa
  • 500 gr šampinjona
  • 200 gr pirinča
  • 5 glavica crnog luka
  • ulje
  • biber
  • so

 

Priprema:

foto: Shutterstock/Kremena Ruseva

Prvo izdinstajte luk, pa dodajte šargarepu. Kada se izdinstaju luk i šargarepa, dodajte pečurke.

 

Nakon što su i one gotove, dodajte opran pirinač i dinstajte dok ne dobijete film.

 

Potom zavijajte sarme sa dobijenim filom, poređajte ih u šerpu i nalijte vodom tek toliko da ogreznu.

 

Kuvajte na laganoj vatri.

 

Isto tako, možete da poređate sarme u nauljenu tepsiju i da ih zapečete u rerni.

 

  • Vitaminska salata

 

  • 1 manja cvekla
  • 1 slatka jabuka
  • 1 šargarepa
  • maslinovo ulje
  • jabukovo sirće

 

Izrendati jabuku, cveklu i šargarepu i pomešajte dobro, prelijte maslinovim ulje i sirćem i dobro promešajte. 

foto: Shutterstock
  • Posni čupavci

 

Sastojci:

 

  • 150 gr kokosa
  • 300 gr brašna
  • 175 gr šećera
  • 70 gr ulja
  • 180 gr vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 ml vode
  • 150 gr šećera - za fil
  • 100 gr posne čokolade
  • 2 kašike kakaoa
  • 200 gr posnog margarina

 

foto: Shutterstock

Priprema:

 

Pre nego što krenete da spremate svoj omiljeni dezert, uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.

 

Pomešati brašno, šećer, ulje, vodu i prašak za pecivo, pa sve umutiti žicom i ostaviti da odstoji dok se rerna ne zagreje.

 

Smesu staviti u manji pleh i peći oko 30 minuta u rerni na 180 stepeni.

 

Kada se ispeče,ostaviti da se ohladi.

 

Onda počnite da spremate fil tako što ćete pomešati šećer i vodu, a kad provri dodati margarin, čokoladu, kakao i mešati dok se ne otope i sjedine.

 

Isecite koru tj. biskvit na kocke, pa svaku kocku umakati u fil, pa u kokos i slagati na tacnu.