Ukoliko želite brz doručak ili večeru ove lepinje će vas raspametiti
Domaćice znaju koliko nekada zna da bude naporno svakodnevno smišljanje i spremanje tri i više obroka. Ponekad se čini da više zaista ne znamo šta da kuvamo ili mesimo, a onda se pojavi recept koji nas oduševi i vrati nam volju za novim kulinarskim pikanterijama.
Jedno takvo upravo je pred vama, a sigurno ćete ga obožavati s obzirom na to da se lako prirpema, brzo peče i što je najvažnije neće vas gojiti.
Ove lepinje su savršene i kao same, uz sir i jogurt ili slatke uz krem ili džem.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 jaje
- 250 ml tople vode
- 5 g suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
Za premaz:
- 1 žumance
- 100 ml jogurta
- malo soli
- 1 kašika ulja
Može i ne mora:
- 100 g gaude
Priprema:
Pomešati brašno, jaje, vodu, kvasac, so i šećer i umestiti mekano testo. Ostaviti prekriveno oko pola sata na toplom mestu kako bi lepo naraslo i udvostručilo se.
Potom pobrašnjaviti radnu površinu i testo izdeliti na jednake loptice. Svaku od njih razvaljati, pa staviti u pleh, obložen papirom.
Sjediniti žumance, jogurt, ulje i so. Smesom premazati lepinje. Preko naribati sir, pa ostaviti 10-tak minuta. Rernu zagrejati na 220 C.
Peći 5 minuta na 220 C, pa još nekih 4 minuta na 200 C. Poslužiti tople lepinje, uz kiselu pavlaku, jogurt, salatu.