NJAMI

9 minuta i nekoliko jednostavnih sastojka: Lepinje sa jogurtom i sirom iz rerne koje neće upiti ni kap ulja (RECEPT)

Ukoliko želite brz doručak ili večeru ove lepinje će vas raspametiti 

foto: Shutterstock / harexape

Domaćice znaju koliko nekada zna da bude naporno svakodnevno smišljanje i spremanje tri i više obroka. Ponekad se čini da više zaista ne znamo šta da kuvamo ili mesimo, a onda se pojavi recept koji nas oduševi i vrati nam volju za novim kulinarskim pikanterijama.

 

Jedno takvo upravo je pred vama, a sigurno ćete ga obožavati s obzirom na to da se lako prirpema, brzo peče i što je najvažnije neće vas gojiti. 

 

Ove lepinje su savršene i kao same, uz sir i jogurt ili slatke uz krem ili džem.

 

 

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • 250 ml tople vode
  • 5 g  suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

 

Za premaz:

 

  • 1 žumance
  • 100 ml jogurta
  • malo soli
  • 1 kašika ulja
Mekano testo ostaviti da nadođe foto: Shutterstock / Iaroshenko Maryna

 

Može i ne mora: 

 

  • 100 g gaude

 

Priprema:

 

Pomešati brašno, jaje, vodu, kvasac, so i šećer i umestiti mekano testo. Ostaviti prekriveno oko pola sata na toplom mestu kako bi lepo naraslo i udvostručilo se.

 

Potom pobrašnjaviti radnu površinu i testo izdeliti na jednake loptice. Svaku od njih razvaljati, pa staviti u pleh, obložen papirom.

 

Sjediniti žumance, jogurt, ulje i so. Smesom premazati lepinje. Preko naribati sir, pa ostaviti 10-tak minuta. Rernu zagrejati na 220 C.

 

Peći 5 minuta na 220 C, pa još nekih 4 minuta na 200 C. Poslužiti tople lepinje, uz kiselu pavlaku, jogurt, salatu.