Obradujte vaša nepca ovim sočnim kolačem.
Jedan od omiljenih starinskih kolača jeste i medena pita, koja se sastoji od prhkih kora koje se tope u ustima i preukusnog fila čiji ukus na nepcima ostaje danima.
Varijacija ovog recepta je mnogo, a mi vam danas predstavljamo jednu kojoj ćete se stalno vraćati.
Sastojci:
Za koru:
- 40 gr masti
- 2 kašike meda
- 80 gr šećera
- 4 kašike mleka
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 jaje
- 400 gr mekog brašna
Za fil
- 0.5 l mleka
- 140 gr šećera
- 2 vanilin šećera
- 6 kasika pšeničnog griza
- 1 limun
- 250 gr margarina
Za glazuru:
- 200 gr čokolade
- 80 gr margarina
Priprema:
Umutite mikserom mast,jajae, mleko, med i sodu bikarbonu.
Potom dodati brašno i umesiti testo, pa podeliti na tri dela.
Razvuci tanko i peći dok kore ne porumene.
Potom pristupiti pripremi fila tako što ćete izmešati griz sa malo mleka, a ostatak mleka i šećera staviti da provri.
Skuvati griz u mleku i ostaviti da se ohladi.
U ohlađen fil umutiti margarin i sok od limuna.
Podeliti fil na dva dela i filovati kore.
Ostaviti da prenoći, pa sutradan preliti glazurom koju ćete dobiti tako što ćete na tihoj vatri otopiti čokoladu i margarin.