ideja za ručak

Nekad su ga jeli samo bogataši: Južnjački čorbadžijski gulaš je supersočan spoj najlepših ukusa (RECEPT)

Ako nemate ideju šta biste mogli da pripremite za ručak, obavezno probajte recept za slasni gulaš od svinjskog mesa

foto: Elena.Katkova, Shutterstock

Ljubitelji gulaša uvek su raspoloženi za novi recept za ovo jelo, koje je moguće pripremiti na milion načina, a teško da ćete naći kvalitetniji, zasitniji i sočniji od ovog.


Takozvani čorbadžijski gulaš potiče s juga Srbije, pravi se od svinjetine i vrlo je ukusan, a najbolje je služiti ga s krompirom. Obično se priprema od ljutih papričica, ali se originalno pravio uz pomoć čorbadžijskih paprika, odnosno onih koje su pre termičke obrade odstajale u marinadi od mirođije, belog luka, peršuna, soli, šećera, sirćeta i šargarepe.

 

Sastojci:

 

  • pola kilograma svinjskog mesa
  • 1 glavica crnog luka, srednje veličine
  • 4 kašike belog vin
  • pakovanje šampinjona
  • 4 cela jajeta
  • 100 grama sitnog slanog sira
  • 1 zelena paprika
  • 2 ljute papričice
  • 1 kašika slatke mlevene paprike
  • 220 ml soka od paradajza
  • 3 kisela krastavčića
  • ulje po potrebi
  • so i biber po potrebi
  • svež peršun po ukusu


Priprema

  1. Stavite ulje da se greje, pa na njemu propržite sitno seckan crni luk i zelenu papriku sečenu na kolutove.
  2. Potom, kad bude staklast, dodajte svinjetinu seckanu na kockice i dinstajte pet minuta.
  3. Dodajte pečurke, dobro oprane, oceđene i sečene na kriške. Sve dobro promešajte.
  4. Ubacite sitno seckane krastavčiće i sok od paradajza.
  5. Dodajte ljute papričice, sečene krupno, pa dinstajte još pet minuta.
  6. Potom sipajte belo vino, začinite po ukusu i dinstajte dok tečnost ne ispari.
  7. Izmrvite preko svega sitan sir i dobro promešajte.
  8. Napravite "rupe" kašikom u ovoj smesi u tiganju, pa u njih ubacite razbijena jaja. Kad počnu da bele, pospite mlevenom slatkom paprikom i peršunom i dobro promešajte.