Jedan od najlepših stariniskih kolača od sada može da bude na vašoj trpezi svakog dana
Kada su u pitanju kolači, postoje oni novi, brzi, koji se spremaju za tili čas, ali i oni drugi, koji zahtevaju malo više vremena, ali rezultat je takav da prosto ne možete da im odolite.
Bajadera je jedan od tih kolača, a mi vam donosimo recept po kojem ako je pravite nema šanse da vam ne uspe.
Sastojci:
- 200 ml vode
- 250 g margarina ili putera
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 400 g mlevenog keksa
- 300 g mlevenih oraha
- 100 g crne čokolade
Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 4 kašike ulja
Priprema:
Šećer i vodu stavite na šporet i na umerenoj vatri treba da vri oko 5 minuta, dok se ne dobije gustina meda. Sklonite sa ringle, pa dodajte puter ili margarin i sve dobro sjedinite.
Dodajte mleveni keksi i orahe, pa smesu podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte 100 g otopljene crne čokolade.
Pleh obložite pek papirom, rasporedite smesu bez čokolade ravnomerno, a onda i smesu sa čokoladom. Sve lepo poravnajte i ostavite da se ohladi i stegne.
Čokoladu za glazuru i ulje otopite na tihoj vatri i sjedinite. Na ohlađenu bajaderu nanesite glazuru od čokolade i ulja. Sačekajte da se glazura stegne, a onda secite štanglice željene veličine.