neodoljive

Najlepše su po starom bakinom receptu: Domaće vanilice sa džemom od kajsija koje se tope pod nepcima

Sve što duže stoje, sve su ukusnije 

foto: Shutterstock / Stefan foto video

Naše bake su često pravile jednostavne kolače koje su voleli svi članovi porodice. Jedan od tih su vanilice koje se bukvalno tope kada ih stavite u usta.

 

Za njihovu pripremu nije potrebno mnogo sastojaka i nisu skupe, ali je potrebno vreme i pravi domaći džem od kajsije.

 

Ukoliko i vama nedostaje ovaj ukusni starinski kolač ne očajavajte. Donosimo vam recept iz stare bakine sveske, a vi ga prepišite u svoju, jer kada ih jednom probate ima da ih pratie stalno.

 

 

Evo šta vam je potrebno za pripremu najukusnijih starinskih vanilica.

 

Sastojci:

 

  • 200g masti
  • 4 kašike šećera
  • 1 žumance
  • 1 jaje
  • sok od jednog limuna
  • rendana kora limuna
  • 100 g mlevenih oraha
  • 400 g brašna
  • šećer u prahu
  • džem od kajsija 

 

Recept za najukusnije vanilice sa džemom od kajsija foto: Bakina kuhinja

 

Priprema:

 

Mast umutite penasto zajedno sa šećerom. Zatim dodajte žumance, celo jaje, sok i rendanu koru limuna.

 

Kada sve fino promešate, dodajte i brašno, pa zamestite testo.

Na radnu površinu sipajte malo brašna, pa razvucite testo debljine jedan centimetar.

 

Okrugom modlom ili čašicom vadite krugove.

 

Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni 15 minuta.

 

Pečene vanilice premažite pekmezom i sastavljate dve po dve, pa ih uvaljate u šećer u prahu.