može kao zamena za meso

Jednu stvar OBAVEZNO uradite pre kuvanja: Najukusniji način da pripremite SOČIVO u paradajz sosu (RECEPT)

Sočivo pruža obilje hranljivih materija, a mi vam predstavljamo još jedan sjajan način da ga dodate svojoj ishrani

Sočivo sa sosom od paradajza može da se jede umesto mesa ili uz njegafoto: Alexander Prokopenko, Shutterstock

Mahunarke se smatraju najboljim biljnim izvorom proteina, ali su ponekad nepravedno zapostavljene u ishrani.


To posebno važi za sočivo, superzdravu namirnicu koja obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, cinkom i kalijumom.

 

Zašto treba jesti sočivo?


Kako navodi medicinska platforma Healthline, sočivo se sastoji od čak 25 posto proteina, zbog čega je odlična alternativa mesu, a uz to je moćan izvor gvožđa, kog ponekad manjka u posnoj i veganskoj ishrani.


Prema podacima dostupnim u bazi FoodData Central američkog Ministarstva poljoprivrede, jedna šolja )oko 198 grama) kuvanog sočiva pruža:

 

  • 230 kalorija
  • 39,9 grama ugljenih hidrata
  • 17,9 grama proteina
  • 0,8 grama masti
  • 15,6 grama biljnih vlakana
  • 28% preporučenog dnevnog unosa tiamina
  • 13% preporučenog dnevnog unosa niacina
  • 90% preporučenog dnevnog unosa folata
  • 25% preporučenog dnevnog unosa pantotenske kiseline
  • 37% preporučenog dnevnog unosa gvožđa
  • 17% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma
  • 28% preporučenog dnevnog unosa fosfora
  • 16% preporučenog dnevnog unosa kalijuma
  • 23% preporučenog dnevnog unosa cinka
  • 55% preporučenog dnevnog unosa bakra
  • 43% preporučenog dnevnog unosa mangana
  • ... i još mnogo toga!

 

Sočivo je vrlo hranljiva namirnicafoto: SMarina/Shutterstock

Kako se sprema sočivo?


Postoji mnogo načina da iskoristite ovu moćnu mahunarku, a možete da je pripremite kao što kuvate pasulj, da napravite pljeskavice od nje ili da je iskoristite za zdravu domaću paštetu.


U svakom slučaju, kako god da spremate sočivo, jedna stvar je najvažnija – obavezno ga potopite da odstoji u vodi najmanje četiri sata, a idealno tokom noći. Iako se ono brzo kuva, ovako će biti lakše za varenje, a istraživanja su pokazala i da to povećava njegovu hranljivu vrednost.

 

Nakon toga sočivo još jednom isperite čistom i hladnom vodom, a onda možete da produžite na pripremu najukusnijeg jela od ovog povrća – sočiva u sosu od paradajza!


Sočivo sa paradajz sosom

 

Sočivo sa sosom od paradajza sprema se vrlo brzo i lakofoto: Indian Food Images, Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica rendanog đumbira
  • 200 grama sočiva
  • 1 konzerva paradajz sosa ili 2 čaše kuvanog pardajza
  • 200 pilećeg bujona (može i obična voda)
  • so, biber, bosiljak i suvi začin po ukusu

 

Priprema

  1. Sitno naseckajte crni luk, pa ga prodinstajte na malo ulja i na tihoj do srednjoj vatri.
  2. Dodajte 1 sitno seckan čen belog luka i rendani đumbir.
  3. Sipajte i sočivo koje ste prethodno potopili da odstoji u vodi preko noći.
  4. Nalijte paradajz sos ili kuvani pardajz.
  5. Dodajte bujon ili vodu i začine.
  6. Sve dobro promešajte i ostavite da se krčka pola sata.
  7. Kada je jelo malo gušće i sočivo je mekano, priprema je gotova!
  8. Služite uz ćuftice, šnicle, ribu, kao preliv za pastu i, naravno, uz mnogo salate!