Idealno je što mogu da se ispeku na dva načina.
Ako pitate većinu Srba šta najviše vole da jedu kada su u pitanju specijaliteti od mesa, reći će vam pljeskavice.
Ipak, i da ste naveći ljubitelj mesa koji postoji, ove posne pljeskavice će vam se dopasti, pa ćete ih, sigurni smo pripremati i van posta.
Kada postite na vodi, ove pljeskavite možete da ispečete u rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Sastojci:
- 200 gr sojinih ljuspica
- 150 g prezli
- 3 kašike brašna
- 50 gr lanenog semena
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 krompir
- pola kesice praška za pecivo
- so, biber
- aleva paprika
- origano
- bosiljak
Priprema:
Pre svega, potopite sojine ljuspice u vodi da nabubre, a isto to uradite i sa lanenim semenom tako što ćete ih sipati u 50 ml vode i ostaviti ih tako pola sata.
Kada dobro ocedite sojine ljuspice, stavite ih u posudu gde ste prethodno stavili izrendan crni i beli luk, krompir i šargarepu.
Potom dodajte brašno, prašak za pecivo i začine i tada dodajte i laneno seme sa sve vodom u kojem je stajala.
Promešajte, a potom rukama pravite loptice od smese, pa ih spoljštite dlanom tako da dobijete oblik pljeskavice.
Pržite ih u ulju dok s obe strane ne porumene. Ili kao što smo već rekli, možete da ih pečete u rerni.