tope se u ustima

Poslastica od 6 sastojaka gotova za 30 minuta: Najbolji recept za ŠNENOKLE koje mirišu na detinjstvo

Šnenokle su kod nas postale još popularnije zahvaljujući Mileni Dravić i njenoj ulozi u "Metli bez drške".

Kada kažemo šnenokle, mnogi se sete Milene Dravić iz "Metle bez drške"foto: Shutterstock/Bobica10

Šnenokle vode poreklo iz Francuske i mogu da se nađu pod raznim imenima.

 

Ovaj dezert od snega od belanaca i krema od vanile Francuzi nazivaju "plutajuće ostrvo", Nemci "snežno jaje", Poljaci "supa ni od čega", a Mađari "mleko od ptice".

 

Kod nas je ova poslastica dobila na popularnosti zahvaljujući seriji "Metla bez drške" i glumici Mileni Dravić, koja ih je stalno nudila.

 

Iako je ovaj dezert mnogima oduvek asocijacija na detinjstvo, mnogi su ga zavoleli upravo zbog ove domaće serije. 

Sastojci:

 

  • 4 jaja 
  • 2 litra mleka
  • 1,5 kašike brašna
  • 100 grama šećera
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • 2 kesice vanilin šećera

.

Priprema: 

 

Mikserom umutite belanca dok ne dobijete sneg od belanaca odnosno čvrstu masu. Najbolje da proverite da li ste dobro umutili jeste da okrenete činiju u kojoj mutite belanca: ako se masa ne mora, znači da ste dobro umutili. 

 

U duboku šerpu sipajte mleko, pa dodajte ekstrat od vanile i grejte dok ne provri.

 

Potom smanjite temperaturu na najnižu, a onda kašikom vadite umućena belanca i spuštajte ih u vrelo mleko. 

 

Kuvajte šnenokle po 1,5 minut sa svake strane, a onda ih izvadite i poređajte u činiju.

 

Da bi šnenokle bile gotove, potrebno je da napravite krem tako što ćete žumanca da umutite sa šećerom i sve dobro promešajte.

 

Mleko u kojem ste kuvali šnenokle stavite da opet vri, pa smanjite temperaturu.

 

Potom lagano dodajte smesu sa žumancima i neprestano meštajte. Krem kuvajte dok se ne zgusne, potom smesu sklonite sa ringe i ostavite da se ohladi. 

 

Kada se krem prohladi, prelijte ga preko šnenokli i uživajte.