Najbolja ideja za prilog uz ručak ili večeru ili za brzu i slasnu domaću grickalicu – pečeni karfiol iz rerne gotov za tren oka
Karfiol spada u niskokalorične namirnice, budući da se u 100 grama povrća nalazi svega 25 kalorija. Najveći deo karfiola čini voda – čak 92 posto, zbog čega je odličan izbor ako pazite na liniju.
Što se tiče nutritivnog sastava, u karfiolu nećete naći mnogo ugljenih hidrata, proteina i masti, ali je zato izuzetno bogat biljnim vlaknima, kojih ima čak 2,5-3 grama u 100 grama ploda. Uz to, on obiluje antioksidansima, i to glukozinolatima i izotiocijanatima, a tu su i karotenoidi i flavonoidi, zatim vitamin K i minerali: kalijum, mangan, folati, holin, pantotenska kiselina...
Međutim, i pored svih njegovih prednosti, mnogi ga izbegavaju zbog jakog mirisa nakon termičke obrade, naročito kuvanja. Postoji, srećom, način da karfiol postane mnogo ukusniji, a ovako pripremljen ga možete služiti uz bilo koji obrok ili kao grickalicu.
Sastojci:
(za 6 porcija)
- 1,5-2 kilograma karfiola, iseckano na cvetove
- 1 kašika maslinovog ulja
- 120 grama prezle
- ½ kašičice belog luka u prahu
- ½ kašičice soli
- 50 grama rendanog parmezana
Priprema
Zagrejte rernu na 220 stepeni.
U činiju ili u kesicu sa patent-zatvaračem ubacite cvetiće karfiola i maslinovo ulje, pa mešajte (ili tresite kesu) dok se lepo ne sjedini.
Zatim dodajte beli luk u prahu, so, prezlu i parmezan, pa ponovo sjedinite.
Nakon toga, karfiol poređajte po plehu, obloženom pek-papirom ili podmazanom.
Pecite oko 20 minuta, pa okrenite, smanjite temperaturu na 200 i pecite još 10 minuta.
Uživajte!