riznica zdravlja

Kako spremiti NAJUKUSNIJI PEČENI KARFIOL? Ovo jelo može da se služi za bilo koji obrok, a maltene se priprema samo

Najbolja ideja za prilog uz ručak ili večeru ili za brzu i slasnu domaću grickalicu – pečeni karfiol iz rerne gotov za tren oka

Zapečeni karfiol sa prezlama iz rernefoto: from my point of view, Shutterstock

Karfiol spada u niskokalorične namirnice, budući da se u 100 grama povrća nalazi svega 25 kalorija. Najveći deo karfiola čini voda – čak 92 posto, zbog čega je odličan izbor ako pazite na liniju.


Što se tiče nutritivnog sastava, u karfiolu nećete naći mnogo ugljenih hidrata, proteina i masti, ali je zato izuzetno bogat biljnim vlaknima, kojih ima čak 2,5-3 grama u 100 grama ploda. Uz to, on obiluje antioksidansima, i to glukozinolatima i izotiocijanatima, a tu su i karotenoidi i flavonoidi, zatim vitamin K i minerali: kalijum, mangan, folati, holin, pantotenska kiselina...


Međutim, i pored svih njegovih prednosti, mnogi ga izbegavaju zbog jakog mirisa nakon termičke obrade, naročito kuvanja. Postoji, srećom, način da karfiol postane mnogo ukusniji, a ovako pripremljen ga možete služiti uz bilo koji obrok ili kao grickalicu.

 

Karfiol je superzdrava namirnica, koja se nepravedno izbegavafoto: Shutterstock, Pixel-Shot

Sastojci:
(za 6 porcija)

 

  • 1,5-2 kilograma karfiola, iseckano na cvetove
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 120 grama prezle
  • ½ kašičice belog luka u prahu
  • ½ kašičice soli
  • 50 grama rendanog parmezana

 

Priprema


Zagrejte rernu na 220 stepeni.


U činiju ili u kesicu sa patent-zatvaračem ubacite cvetiće karfiola i maslinovo ulje, pa mešajte (ili tresite kesu) dok se lepo ne sjedini.


Zatim dodajte beli luk u prahu, so, prezlu i parmezan, pa ponovo sjedinite.
Nakon toga, karfiol poređajte po plehu, obloženom pek-papirom ili podmazanom.


Pecite oko 20 minuta, pa okrenite, smanjite temperaturu na 200 i pecite još 10 minuta.


Uživajte!