u njima svi uživaju

Najjednostavniji recept za PRAVE DOMAĆE KROFNE: Mekana i vazdušasta poslastica koja vraća u detinjstvo

Ako volite krofne ove će vas sigurno oduševiti 

foto: Shutterstock / sherlesi

Krofne su poslastica kojoj je veoma teško odoleti. One često mnoge vraćaju u one bezbrižne dane kada su nas bake na vratima dočekivale sa mirisom sveže ispečenog testa.

 

Bilo da volite one sa džemom ili kremom jedno je sigurno, njih retko ko ne voli. Ukoliko i vi žudite za ovom ukusnom poslasticom donosimo vam originalni stari recept.

 

Pripremite sastojke, odvojte malo vremena i uživajte.

 

 

Potrebno je:

 

  • 1 kg brašna (tip 400 meko)
  • 600 ml mleka
  • 1 pakovanje kvasca
  • 3 ravne kašike ulja
  • 4 ravne kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera
  • 2 žumanca

 

Recept za najukusnije krofnefoto: Mirjam Kavcic/Shutterstock

 

Priprema:

 

U mlako mleko izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vreme, umutiti 2 žumanca,dodati ulje šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamesti testo glatko mekano tako da vam prst ostavi otisak kada prislonite. Tako umešeno testo ostaviti da odmori 40 min.

 

Posle 40 minuta testo malo premesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm. Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje 15 min pokriti krpom..Zagrejati ulje na umerenoj temperaturi.

 

Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore. Pospite ih prah šećerom ili jedite uz domaći džem od kajsija i uživajte u njihovom savršenom ukusu.