Ovaj kolač se topi u ustima, a najbolje od svega je što čim ga spremite odmah možete da ga jedete
Čuveni kolač Sultanova slatka sarma ili Paša lokum, kako je još poznat je kremasta poslastica koju obožavaju milioni ljudi širom sveta.
On ima neverovatan ukus i toliko je kremast da se jednostavno odmah topi u ustima, ali nije samo to razlog njegove velike popularnosti.
Naime, žene u svim krajevima sveta vole da ga prave, jer je veoma lak za pripremu i potrebno vam je svega petnaestak minuta da sve bude gotovo.
Nakon što uvijete medene rolnice ispunjene kremastim belim filom odmah možete da ga poslužite i da uživate u njegovom jednistvenom i neponovljivom ukusu.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 150 g šećera
- 100 g gustina
- 70 g brašna
- 30 g kakaoa
- 200 g kokosa
- 50 g margarina
- 250 ml slatke pavlake
Priprema:
Izmešati gustin, brašno, šećer, kakao, vanilin šećer i 300 ml mleka. Ostatak mleka staviti da provri, a u međuvremenu u veliki pleh (od rerne) posuti sav koks i ravnomerno ga rasporediti.
Kada mleko provri, zakuvajte razmućeni gustin i sve skuvajte u jednoličnu, glatku masu. Kada je masa kuvana, sklonite sa vatre, dodajte margarin i sve ponovo sjedinite.
Izlijte puding ravnomerno preko kokosa, vodeći računa da se kokos ne podiže.
Puding potom ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa ga stavite u frižider na pola sata.
Slatku pavlaku umutite, pa nanesite preko ohlađenog pudinga.
Potom isecite puding na jednake trake, a onda trake prepolovite. Svaku traku uvijte u pužić odnosno sarmu, pa ga dodatno uvaljajte u kokos.
Slatke sarme čuvajte u frižideru do služenja.