napravite odmah duplu meru

3 trika za starinski kolač koji se TOPI U USTIMA: Tradicionalni recept za VANILICE koje ćete često spremati

0

Vanilice su omiljeni kolač mnogih generacija, a da biste došli do dobro poznatog ukusa, treba da znate sledeće tri stvari.

Vanilice su kolač koji vraća u detinjstvo
Vanilice su kolač koji vraća u detinjstvofoto: Shutterstock/Bada1

Vanilice su starinski kolač koji se danas smatra jednim od omiljenih u svim generacijama.

 

Naziv za ovaj kolač je nastao mešavinom dve reči iz vremena Austrougarske, vanili grancle ili venčići od vanile.

 

Do danas je ovaj kolač ostao među onima koji vraćaju u detinjstvo, a svi koji žele da spremaju vanilice moraju da znaju da se ovaj kolač pravi isključivo sa mašću.

 

Osim toga, veoma je važno da testo ostavite malo da odstoji, kao i da ih pečete na umerenoj i tihoj vatri.

 

U nastavku vam predstavljamo recept za najukusnije vanilice koje se tope u ustima.

Sastojci:

 

  • 200 g masti
  • 3 kašike šećera
  • 1 jaje + 1 žumance
  • sok od 1/2 limuna
  • kora od 1 limuna
  • 450 g brašna
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 250 g šećera u prahu
  • 250 g omiljenog džema, najbolje od šljive/kajsije/šipka

 

Priprema:

 

Umutiti mast i šećer, pa dodati jaje i žumance, sok od polovine limuna i sitno narendanu koru od jednog limuna.

 

Potom dodati brašno i zamesiti testo. Ostaviti testo da malo odmori, pa onda razvući testo na radnoj površini.

 

Modlama vaditi vanilice i ređati ih na pleh i peći u plehu koji ste prethodno premazali mašću i u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni.

 

Vanilice peći dok ne porumene. 

 

Kada se ohlade, vanilicu premazati džemom i preklopiti drugom vanilicom.  

 

A onda kolač uvaljati u smesu vanilin šećera i šećera u prahu

 

Kada iskoristite sve kolače i napravite vanilice, uživajte u ukusu.

 

makonda-tracker