Kako napraviti sočniju proju? Primenite neki od ovih pet saveta i dobićete slasni kukuruzni hleb božanstvenog ukusa
Proja je jedno od omiljenih jela na našim prostorima i jedan od dragulja srpske tradicionalne kuhinje. Ona spada u domaća peciva koja se pripremaju brzo i jednostavno, često uz minimum sastojaka.
Ipak, iako je ukusna i zasitna u baš svakoj varijanti, proja često može da bude presuva, a da biste dobili sočan doručak još lepšeg ukusa, primenite neki od ovih trikova.
Kako da proja bude sočnija?
- Sipajte jogurt
Proja sa jogurtom sigurno neće biti suva, a njim zamenite vodu ili mleko makar delimično ili u potpunosti i dobićete supersočno jelo.
- Dodajte više ulja
Ako ste zadovoljni receptom koji koristite, ali vam se uvek čini da proja može da bude sočnija, dodajte još 1/4 šoljice ulja. Na taj način ona neće biti premasna, a dobićete taman toliko vlažnosti koliko joj treba da bude savršena.
- Koristite fino mleveno kukuruzno brašno
Za razliku od krupno mlevenog kukuruznog brašna, ovo će bolje "držati" vlažnost, pa će samim tim posle pečenja rezultat biti ukusna proja koja je sve samo ne presuva.
- Ubacite kiselu pavlaku
Pored toga što neće biti suvkasta, proja sa kiselom pavlakom će biti vrlo mekana, gotovo vazdušasta i uz nju vam neće biti potrebno mnogo tečnosti.
- Dodajte majonez
Ako ne zaobilazite ovaj prilog i on je deo vaše ishrane, probajte da umesto jaja u proju sipate majonez. U pitanju je namirnica koja se u najvećoj meri pravi od žumanaca, tako da je adekvatna zamena, a pruža još više sočnosti.