i za početnike u kuhinji

Najjednostavniji recept za SVETOSAVSKE PERECE: Najukusnija slana zanimacija koju deca naprosto obožavaju

Uoči praznika Svetog Save deca jedu mekane i preukusne perece

foto: Shutterstock / New Africa

Jedan od najvećih praznika kojem se posebno raduju deca jeste Sveti Sava. On se proslavlja 27. januara i poznato je da je to đacka slava u svim osnovnim i srednjim školama širom Srbije.

 

Deca mu se raduju ne samo zato što se tog dana okupljaju i organizuju priredbe i družena, već i zato što se na taj dan jedu čuvene svetosavske perece.

 

 

Evo kako da ih spemite po jednostavnom i lakom receptu koji svima uspeva

 

Testo:

 

  • 500 g brašna plus brašno za oblikovanje pereca,
  • 3 dl mlakog mleka ili vode,
  • 50 g otopljenog maslaca ili margarina,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 20 g svežeg kvasca


Premaz i slani preliv: 

 

  • 50 ml vode,
  • 1 kašičica sode bikarbone,
  • morska so po potrebi

 

Recept za najlepše svetosavske perece foto: Profimedia

 

Priprema:
 

Umesite testo na uobičajen način, a zatim ga stavite u posudu i pokrijte da se utopli i da naraste. 

 

Podelite ga na 10, 20 ili više delova, napravite loptice, ostavite ih da odstoje desetak minuta, a potom oblikujte perece i to tako što ćete napraviti rolnicu dužine oko 30 cm.

 

Za premaz prokuvajte vodu i dodajte sodu bikarbonu. Uključite rernu da se zagreje na 220 stepeni, a potom perece premažite prohlađenom smesom, pospite ih solju i pecite dok ne porumene.

 

Ređajte na pleh i pecite oko 20 minuta ili dok ne dobiju lepu rumenu boju.