kalorično jelo

Belmuž, tradicionalni specijalitet ISTOČNE SRBIJE: Jednostavan, a zasitan obrok od samo 3 sastojka (RECEPT)

Belmuž je pastirski specijalitet koji se naširoko spremao u istočnoj Srbiji.

Belmuž se priprema od samo 3 sastojkafoto: Shutterstock/Elizaveta Galitckaia

Belmuž je tradicionalno jelo koje se već vekovima priprema u domaćinstvima širom istočne Srbije.

 

U pitanju je specijalitet koji se priprema od samo 3 sastojka: sira, belog i kukuruznog brašna, a kako kažu oni koji su ga već probali, najukusniji je kad se pravi od nekoliko vrsta sira.

 

Najbolje je da za njegovu pripremu koristite kravlji, ovčiji ili mladi sir. 

Ime ovog kaloričnog i zasitnog jela potiče od dve reči: bel - belo i muž- muževno, muški što je sasvim logično budući da je za pripremu potrebna snaga i upornost kako bi se sir i brašno dobro sjedinili. 


Sastojci:

 

  • 400 gr sira
  • 200 gr kukuruznog brašna
  • 100 gr belog pšeničnog brašna
  • so  po ukusu

 

Priprema:

 

Isecite sir na komade i stavite u posudu sa dubljim dnom i zagrevajte ga na tihoj vatri dok se ne istopi. Nikako nemojte da koristite jaku vatru da vam jelo ne bi zagorelo.

 

Kada se sir rastopi, polako dodajte brašno najbolje kašiku po kašiku i energično mešajte da bi se sjedinilo sa sirom.

 

Kada se na površini jela pojavi masnoća, a vi ste utrošili svo brašno, belmuž je gotov. Treba da dobijete kompaktnu masu. 

 

Jelo poslužite dok je toplo uz kiselo mleko, pavlaku ili neko povrće.