prste da poližete!

Kako se prave SRPSKE PIHTIJE? Jelo koje se tradicionalno jede na Bogojavljenje najukusnije je ovako (RECEPT)

Ako vam se pihtije ne dopadaju, to je zato što niste jeli ovakve!

Pihtije su jedno od najpopularnijih jela srpske kuhinjefoto: springtime78/Shutterstock

Žele od mesa pravi se u mnogim kulturama, a varijanta zastupljena u srpskoj kuhinji su pihtije.


U pitanju je jelo koje se uglavnom priprema od svinjskog mesa, za šta se najčešće koriste svinjske nožice, a mogu da se upotrebe i kolenica, tetiva, glava ili čak svinjski repić. Mogu se pronaći i recepti s dodatkom dimljenog mesa, a postoje i verzije od ribe, goveđih nogu ili teleće glave.


Najčešće se u Srbiji pihtije jedu kao predjelo ili kao deo obroka, ali mogu da se služe i kao glavno jelo.


One se ponekad serviraju prilikom proslave krsne slave, ali se tradicionalno jedu na Bogojavljenje.

 

Sastojci:

 

  • 1 kg svinjskih nožica
  • so, biber i suvi začin po ukusu
  • 2 glavice belog luka
  • peršun ili lovorov list po ukusu
  • mlevena paprika po ukusu

 

Recept za pihtije je toliko jednostavan da se maltene prave samefoto: nada54/Shutterstock

Priprema


Očistite i dobro operite svinjske nožice, pa ih stavite na dno duboke šerpe. Pospite preko so, biber, suvi začin ili lovorov list ili peršun, pa potom i sitno seckan beli luk.


Preko toga nalijte oko tri litra vode (dozvoljeno je i više).


Ostavite da se kuva najmanje tri sata (po potrebi duže), sve dok se meso ne odvoji od kostiju i u šerpi ostane malo vode.


Kad je gotovo, meso sitno iseckajte, spajte ih u dublju tepsiju, pa prelijte ostatak zamućene tečnosti u kojoj se kuvana svinjetina.


Pustite da se prohladi, pa stavite pihtije u frižider da se lepo stegnu, pa secite na kockice i tako služite. Preko pospite mlevenu papriku po ukusu.