iznenadićete se

Što bolje napreduje, to VIŠE PARA privlači! Jednostavan trik uz koji će DRVO NOVCA procvetati ove zime

Ova organska prihrana može se iskoristiti za sve kućne biljke, a kod krasule deluje tako što podstiče razvoj cvetova

Jeste li znali da krasula (drvo novca) može da cveta?foto: viktoriia varvashchenko/Shutterstock

Feng šui gleda pozitivno na biljke i smatra ih važnim za protok i privlačenje pozitivne energije u život, a najvažnijom se smatra jedna – predivna i raskošna krasula.


Poznata još kao "drvo novca" i "sitne pare" , ova biljka poreklom iz Južne Afrike prepoznatljiva je po krupnim, mesnatim, tamnim listovima i debelim granama raznolikog oblika i teksture.


Krasula cveta tokom zime i sve do proleća, kada je krase prelepi beli i sitni cvetovi, a najbolje je da bude posađena u mešavinu peska, šumskog humusa, zemlje za cveće, uz malo sitnog šljunka. Njeni cvetovi simbol su napretka i obilja, a veruje se da što krasula bolje raste i napreduje – to više sreće i novca donosi u život.

 

Krasula (drvo novca) spada u omiljene feng šui biljkefoto: pjatnica/Shutterstock

Na sreću onih koji nisu mnogo pažljivi prema svojim biljkama, krasula nije komplikovana za održavanje – dovoljno je zaliti je jednom u dve nedelje i staviti je na svetlo mesto.


Čime prihranjivati krasulu?


Idealno je hraniti ga prirodnim sastojcima, s mnogo kalcijuma i fosfora, koji blagotvorno deluju na razvoj korena i nove izdanke.


Najbolji provereni trik za prihranjivanje krasule jeste organsko đubrivo od ljuske jajeta!

 

Zašto je ljuska jajeta korisna za biljke?


Ljuska jajeta može se iskoristiti na mnogo načina, a ona predstavlja tvrdu, zaštitnu i spoljašnju opnu jajeta i uglavnom se sastoji od kalcijum karbonata, hemijskog jedinjenja koje pripada grupi neorganskih soli.

 

Organska prihrana za biljke od ljuske jajeta dokazano je efikasna zbog obilja minerala, pre svega kalcijumafoto: Alpha Sierra Mama/Shutterstock

Ostatak čine proteini i brojni minerali, kao što su gvožđe, bakar, mangan, cink, fosfor, hrom i molibden. Sastav ljuske jajeta kalcijum čini u količini od, otprilike, 40 odsto, a pojedini tvrde da ovaj postotak ide i mnogo, mnogo više. Healthline piše da se u jednom gramu ljuske jajeta nalazi 381–401 mg kalcijuma.


Kako se ljuska jajeta koristi za kućne biljke?


Sameljite u mlinu za kafu ljuske, pa uzmite jednu kašiku ovog praha. Tome dodajte jednu kašiku zemlje, mlevenu koru banane i kašičicu šećera, pa dobro promešajte, stavite u saksiju, pa potom zalijte krasulu.


Šta još treba znati o negovanju krasule?


Krasula ne može da podnese niske temperature, posebno ispod nule, pa joj treba menjati mesto u skladu s temperaturom. Idealno je da bude u prostoriji u kojoj je oko 10 stepeni, a ako je držite na toplijem mestu ili su letnji meseci, zalivajte je češće.

 

Jeste li znali da krasula (drvo novca) može da cveta?foto: Tulen/Shutterstock

Ona se ne zaliva mnogo čak ni u periodu cvetanja jer pripada porodici kaktusa, a najbolje je da obratite oažnju na to da li je zemlja potpuno suva.


Feng šui stručnjaci preporučuju da je držite u blizini ulaznih vrata, i to s desne strane, što je savršena pozicija za privlačenje novca.